Kolik sluncí je potřeba ke štěstí?

Všechno je krásné a slunečné, když se člověk zamiluje a buduje rodinu. V každém vztahu ovšem přicházejí období, kdy se slunce schová za mrak, často se dostaví bouřka i krupobití. A někdy se jeho následky těžko odstraňují, jde-li to vůbec. O touze proměnit svůj život k lepšímu, ale i o tom, jak moc jsou děti ovlivňovány přešlapy svých rodičů, vypráví nový snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy. Lehce humorné drama o věcech přirozených i nadpřirozených, které vzniklo v koprodukci České televize, má dnes slavnostní premiéru.

Příběh rodiny z menšího českého města a jejích přátel se dotýká těch, kteří se smiřují s realitou nesplněných snů a zároveň touží žít lépe. Nový film Bohdana Slámy naráží na aktuální a často bolestivé problémy, které přináší život v neúplných či disfunkčních rodinách, zároveň s tím ale zachycuje zápas o její udržení v současné době.

Téměř čtyřicetiletý, ale stále pubertou zmítaný otec od rodiny Jára (Jaroslav Plesl) se dosud nepoučil ze svých chyb a jeho úlety s sebou přinášejí komické momenty. S partnerkou Janou (Anna Geislerová) vychovává dvě děti. Jeho dospívající syn z prvního manželství Véna (Marek Šácha) sehraje v příběhu klíčovou roli po boku punkáče Jerryho (Jiří Mádl).

Jana prožívá krizi manželství, která vyvrcholí s Járovým vyhazovem z práce. Částečně ji řeší tím, že si najde milence (Igor Chmela). Lavinu nečekaných událostí z povzdálí sleduje a možná nakonec i ovlivní místní guru Karel, jehož ztvárnil v nezvyklé herecké poloze Karel Roden.

Čtyři slunce v Mekce amerického nezávislého filmu

Snímek Bohdana Slámy si odbyl světovou premiéru v soutěžní sekci festivalu Sundance ve Spojených státech, kam byl vybrán jako vůbec první český film. „Sundance Film Festival je Mekka amerického nezávislého filmu, festival, který programově podporuje autorské filmy. To, že organizátoři vybrali Čtyři slunce, je dokladem kvality filmů Bohdana Slámy a potvrzení jeho mezinárodního renomé,“ podotkl producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ, která produkovala všechny Slámovy filmy.

Režisér změnil nejenom motiv, kterým bylo v jeho předchozích snímcích zejména hledání lásky, ale i obsazení herců. S většinou z nich v minulosti nepracoval, ať už se to týká Jaroslava Plesla, Jiřího Mádla nebo Karla Rodena. Výjimkou je Anna Geislerová, která byla již zpočátku jeho jasnou volbou. V případě Vény pak neváhal sáhnout mezi neherce. Mladého Marka Šáchu tak měsíce hledal po středních školách a punkových koncertech. Jeho herecky silný protějšek našel v Jiřím Mádlovi.

„Sláma točí filmy, které hodně vycházejí z jeho vlastní zkušenosti. Jeho silnou stránkou je také práce s herci, je schopen jim dokonale vysvětlit svou představu o postavě. Jeho nový herecký objev Martin Šácha mi přišel přirozený a věřil jsem mu i tu zranitelnou emotivní rovinu. Základní téma vlivu rozpadu manželství na děti je nosné, už proto, že Sláma sám má děti a jistě řeší jejich výchovu,“ zhodnotil nový snímek redaktor Respektu Jan Gregor v rozhovoru pro ČT24.

„Bude to znít velice jednoduše, ale já tento film vnímám jako film ze života. V životě se také každý den nepopadáme za břicho. Ve filmu je přesně tolik humoru jako v životě. Takže já bych řekla: přijďte se podívat, jak ty naše životy vypadají,“ zvala na film při jeho premiéře Aňa Geislerová.

O hudbu se postarala Vypsaná fixa

Titulní píseň k filmu nahrála skupina Vypsaná fixa. Frontman kapely Márdi se však nejprve zúčastnil konkurzu na hlavní roli Járy. „Byl tak dobrý, že by zastínil ostatní, tak jsem mu raději nabídl, ať složí ústřední píseň. Nakonec vzniklo písniček víc,“ poznamenal s úsměvem Sláma.

Sám Márdi to okomentoval slovy: „Scénář jsem znal, protože jsem absolvoval neúspěšný casting. Přišla šance napravit svou trapnou hereckou anabázi. Vzal jsem kytaru, nahrál základní motiv a napsal skoro celý text. Byla to zvláštní magická chvíle, všechno šlo tak lehce.“ Kapela dokonce po snímku pojmenovala své nadcházející turné, které odstartovala 3. března v Písku. Do 28. dubna plánuje téměř dvacet koncertů po celé republice.

Film Čtyři slunce naráží také na téma spirituality, a to v postavě Karla (Rodena) jako specifické odrůdě šamana. „V každé druhé vesnici můžeme podobného šamana najít a je určitě těžké rozlišit, kdo své šamanství předstírá, kdo je jen šarlatán a kde je něco víc. Já to rozlišovat neumím. Je tedy na hraně myslet si, jestli Karel není docela obyčejný blázen, tuto pochybnost můžeme mít. Jak já jsem tuhle postavu zamýšlel, tak vím, že ačkoli ani Karel svému úkolu nerozumí, svým cítěním je odhodlaný “léčit„. Samotný příběh by měl tuto jeho touhu potvrzovat,“ dodává Sláma. Snímek je podle režiséra hlavně o emocích, přičemž celý podle jeho slov „prostý film“ směřuje k jedné scéně, která je emotivně zaručeně nejsilnější, a to té poslední.

Čtyři slunce (2012): 105 min. Scénář a režie: Bohdan Sláma, producenti: Pavel Strnad, Petr Oukropec, kamera: Diviš Marek, střih: Jan Daňhel, zvuk: Jan Čeněk, hudba: Vypsaná fixa. Hrají: Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha, Anna Bubeníková, Karel Roden, Klára Melíšková, Igor Chmela, Jiří Mádl. V kinech od 8. března.