Aj Wej-wej chce uctít běžence – a vytvořit památník na ostrově Lesbos

Aj Wej-wej, zřejmě nejznámější čínský umělec současnosti, chce na řeckém ostrově Lesbos vytvořit památník, který připomene osudy migrantů připlouvajících z Turecka do Evropy. Uvedl to na tiskové konferenci v Aténách s tím, že si už na ostrově pronajal ateliér a nyní shání sponzory.

„To, co jsem viděl, se mě dotklo jako člověka i jako výtvarníka,“ prohlásil Aj Wej-wej po návštěvě Lesbu. „Jsme svědky historické události a já cítím povinnost se na ní jako umělec podílet.“

O konkrétní podobě památníku prý zatím umělec nemá žádnou představu. Měl by ale nést poselství o tom, jak důležitá je pomoc lidem v nouzi. Pokud se výtvarníkovi podaří nalézt sponzory, měl by pomník vzniknout do konce tohoto roku, na díle se budou podílet i umělcovi studenti. Pro svůj nápad už získal starostu ostrova Lesbos Spyrose Galinose.

Osmapadesátiletý Aj Wej-wej je pravděpodobně světově nejznámějším současným čínským umělcem, který pravidelně vystavuje v nejprestižnějších galeriích. Loni se stal hostujícím profesorem berlínské Univerzity umění (UdK), a tráví tak hodně času v Evropě. Otevřený kritik porušování lidských práv v Číně bude letos poprvé vystavovat i v Praze - v únoru se před sídlem Národní galerie ve Veletržním paláci objeví jeho dílo Zvěrokruh.