Fernando del Paso oživuje historii jako Cervantes. Získal jeho cenu

Fernando del Paso získal letošní Cervantesovu cenu, nejvyšší státní ocenění pro španělsky píšící autory. Mexický prozaik a básník se ve svých knihách zajímá o historii Mexika a propojuje tradici s moderní dobou.

„Jsem opravdu hrdý a lichotí mi, že jsem získal Cervantesovu cenu. Ale nejvíc ze všeho to potvrzuje, že Španělsko, které mám tak rád, se stará, co se v naší zemi děje,“ reagoval letošní laureát na udělení ocenění, kterému se přezdívá španělská Nobelova cena. 

Del Paso vystudoval biologii a ekonomii. Knižně debutoval básnickou sbírkou a nakonec začal i malovat.

K jeho nejznámějším titulům patří Noticias del Imperio a Palinuro de México. Jeho díla jsou pověstná délkou, například román Jose Trigo má devět set stran. V českém překladu dosud žádná Del Pasova kniha nevyšla.

Cenu Miguela de Cervantese získal Fernando del Paso za přínos k rozvoji románu. Kombinuje tradici a moderní dobu stejně jako to dělal i Cervantes. Podle poroty jeho knihy znovu oživují zásadní okamžiky mexické historie a zevšeobecňují je.
Iñigo Mendez de Vigo
španělský ministr školství a kultury

Cenu převezme mexický autor z rukou španělské královské rodiny 23. dubna příštího roku – v den výročí Cervantesovy smrti. 

Cervantesovu cenu získal Fernando del Paso (zdroj: ČT24)