Nová La Putyka už visí ve vzduchu: Největší cirkus je rodina

Necelý týden zbývá do premiéry dosud nejvýpravnější inscenace souboru Cirk La Putyka. V představení s názvem Family, tedy Rodina, vystoupí přes dvě desítky umělců ze šesti zemí světa. Kromě desetiletého syna principála Rostislava Nováka mladšího se na jeviště na Jatkách78 postaví také jeho otec s matkou.

Speciální mobilní trampolína, strom s ocelovými sedmimetrovými větvemi nebo zavěšený jídelní rám - také takové rekvizity využije v představení Family soubor Cirk La Putyka. Premiéru připravuje na středu 14. října do holešovického prostoru Jatka78.

Biologická a umělecká rodina

„Jde o náš zatím největší projekt, přizval jsem všechny umělce, kteří naším souborem za uplynulých pět let prošli,“ popisuje principál a režisér Rosťa Novák. Představení nakonec spojilo 22 umělců ze šesti zemí světa. Kvůli velikosti a obsazení bude představení Family uvedeno v prostoru Jatka78 pouze třináctkrát od 14. do 28. října.

La Putyka: Největší cirkus je rodina (zdroj: ČT24)

Jde o součást projektu Všechna čest, který představuje příběhy jednotlivců, kteří nesou dál odkaz své rodové tradice. „Půjde o tři generace umělců ze šesti zemí ve věku od deseti do 67 let. V představení budou moji rodiče, kteří divadlem žijí celý život, i můj syn, který do nového cirkusu vyrostl a nedávno skočil své první dvojné salto,“ vypráví principál Novák. „Projektem Family jsem svou biologickou rodinu spojil s tou uměleckou.“

Akrobacie, divadlo, tanec

Výsledkem je největší obsazení v historii souboru. Publikum uvidí hodně párové a pozemní akrobacie. „Disciplín je skutečně hodně, ale nepůjde o oddělená cirkusová čísla. Akrobacie se prolne s divadelní situací a taneční choreografií, což byl můj záměr,“ dodal Novák. Choreografie se ujal Thomas Steyaert, bývalý člen souboru Ultima Vez, o kostýmy a make-up se postarala Kristina Záveská, projekce vytvořil Jakub Jelen a technickým režisérem je Mathieu Grégoire, bývalý technický expert Cirque du Soleil.

Autorem scény je Hynek Dřízhal, který s Grégoirem v posledních dnech připravuje bezpečnostní prvky, na kterých závisí životy akrobatů. „Ve světě je tenhle způsob práce obvyklý, u nás je to dost extrémní,“ směje se Dřízhal.

Představení Family tvoří první část připravované trilogie. Na pražskou inscenaci naváže v únoru 2016 premiéra Roots v berlínském kabaretním divadle Chamäleon. V něm odehraje Cirk La Putyka do srpna přes 180 repríz. Na podzim 2016 bude mít na Jatkách78 premiéru poslední část trilogie, duet Black Black Woods, který budou pro Rostislava Nováka mladšího a jeho otce režírovat Linda Kapetanea a Jozef Fruček.