Tradice českých Vánoc: Třicetkrát stejně a zase trochu jinak

Praha – Nasát klasickou staročeskou vánoční atmosféru spíš než obdivovat exponáty. To je hlavním motivem návštěvníků tradičních výstav Petra Herynka, které se konají již přes třicet let. Tu letošní pod názvem Tradice českých Vánoc lze zhlédnout ve výstavním skleníku pražské botanické zahrady Na Slupi do 2. ledna.

Na výstavě jsou živé vánoční stromky ozdobené originálními lidovými ozdobami současných autorů a historické vánoční ozdoby, perníky od čtyřiceti perníkářek a perníkářů, vánoční miniatury, ozdoby z peří, skořápek, slámy nebo šišek, klasické loutkové divadlo, staročeský trh ze šustí, Noemova archa, perníkové housle, kočičí šachy, ježci, čerti, pohádkové figurky nebo skřítci a strašidýlka ze šumavského Pohádkového království Milana Poláčka. Jako obvykle nechybějí ani betlémy z různých materiálů – z perníku, chleba, vizovického pečiva, keramiky, šustí, trávy, křišťálu, malachitu či porcelanitu.

Unikátní kombinace nového se starým je pro Herynkovy výstavy typická. Návštěvníci uvidí staré betlémy, staré vánoční ozdoby a další exponáty, které s Vánocemi souvisejí a které jsou zapůjčeny z muzeí. Vystavené boty z roku 1920 si sice nezkusíte, ale připomenou, co dokázalo dříve udělat radost pod stromečkem – stejně jako podomácku vyrobené vyřezávané hračky.

Výstava Tradice Českých Vánoc ve výstavním skleníku botanické zahrady Na Slupi potrvá do neděle 2. ledna. Otevřena je denně od 10 do 17 hodin včetně sobot a nedělí (na Štědrý den a na Silvestra do 16:00). Navazuje na výstavy Dárky od Ježíška (2010), Lidové vánoční ozdoby (2009), Vánoce na vsi (2008), Tajemné postavy adventu (2007), Staročeské Vánoce (2006) nebo České Vánoce v kuchyni (2005).

Výstavu pořádají Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Botanická zahrada hl. města Prahy, nakladatelství Argo, Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, firma Rosa, Lesy hlavního města Prahy - Okrasná školka Ďáblice, časopis Zahrádkář a firma Bonsai květiny Petra Herynka.