Dobrý večer, dobrou noc? Večerníček oslavami nikoho uspat nechce

Večerníček v kině, v divadle, na výstavě a také na cestách, a to dokonce časem, mohou potkat malí i dospělí diváci v letošním roce. Pohádky na dobrou noc slaví totiž padesát let, na obrazovkách Československé a později České televize stihly za půlstoletí uložit několik generací dětí. Při oslavách svého výročí večerníček ale nikoho uspat nechce.

UPOUTÁVKA: Večerníček slaví 50 let (zdroj: ČT24)

ČT dopřeje večerníčkovi pořádnou oslavu abrahámovin. Jedním z největších dárků bude výstava, která od 30. května do poloviny září zaplní v Praze prostory Musea Kampa a Valdštejnské jízdárny. Retrospektiva připomene jak jednotlivé pohádky, tak i nejznámější autory, animátory, dabéry a skladatele hudby. V doprovodném programu se děti mohou těšit například na skleněné bludiště Maxipsa Fíka, Rákosníčkův dětský kolotoč nebo pohádkový les.

Ještě předtím vyrazí večerníček na turné. „Své padesátiny bude slavit s dětmi z celé České republiky, za kterými bude putovat od dubna do června. Zastaví se ve většině krajských měst, jeho cesta započne v sobotu 18. dubna v libereckém multikině CineStar. Na programu bude celodenní promítání večerníčků a zábavný program plný her, to vše za účasti oblíbených pohádkových postaviček i samotného Večerníčka,“ zve na program tisková mluvčí ČT Alžběta Plívová. Kompletní program večerníčkové roadshow najdou zájemci na stránkách Večerníček na cestách.

Po práci a lásce se první květen stane letos také svátkem Večerníčku. S ním se na prvního máje potkají děti i dospělí při Dni otevřených dveří do televize v Praze, Brně i Ostravě - ale především se v tento den se spustí na webu Časolet. Stroj na cestování časem vezme pasažéry do minulosti, do dětství rodičů a prarodičů současných diváků večerníčku, i do budoucnosti. Průvodcem bude Miroslav Táborský alias Kapitán Sluníčko. Cesty časem zakončí velká prázdninová soutěž.

V roce svých padesátých narozenin se Večerníček objeví také 2. a 3. června na divadle v přestavení, které je jím inspirované; a v knize Večerníčkův pohádkový špalíček, která shrne padesát nejoblíbenějších pohádek. Oslavy zakončí zábavní pořad, v němž proti sobě budou soutěžit děti a rodiče, v čem jiném než ve znalostech večerníčků. Ty si můžete prověřit už teď v našem kvízu:

Vše, co chcete vědět o Večerníčku, najdete také na jeho webových stránkách.

Večerníček do gala

ČT nejen v roce oslav dopřává starším večerníčkům omlazovací kůru. Jednak koloruje původně černobílé pohádky, například všech třináct původních epizod Pohádek z mechu a kapradí, jednak některé restauruje formou digitalizace. Ty nejstarší z počátků večerních pohádek, jako Robota Emila nebo Pohádku o klukovi a kometě, už diváci mohli vidět. Na DVD a Blu-ray nosičích vyjdou ve vysokém rozlišení příběhy Boba a Bobka a Krkonošské pohádky. Podívejte se, jakou proměnou prošly:

Ukázka: digitalizace Králíků z klobouku (zdroj: ČT24)
Ukázka: digitalizace Krkonošských pohádek (zdroj: ČT24)

Večerníčkové novinky

Neoprašují se ale jen původní pohádky, připravují se také nové. Například O skřítku Racochejlovi s hlasem Jiřiny Bohdalové, Gorilí povídání, které naváže na zvířecí večerníčky o Vydrýskovi či medvědech, anebo další plastelínoví Žížaláci. Podívejte se v následujícím videu, co vše se chystá:

Upoutávka: nové večerníčky (zdroj: ČT24)

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • duchovním otcem večerníčku byl dramaturg, surrealistický básník a malíř Milan Nápravník, který stál i u zrodu večerního cyklu pohádek Stříbrné zrcátko? Inspirací mu byl rozhlasový pořad Hajaja.
  • postavu Večerníčka pro znělku nakreslil v roce 1965 Radek Pilař? Animace se ujal Antonín Bureš, režie Václav Bedřich, hudbu složil Ladislav Simon a hlas klukovi s novinovou čepicí propůjčil tehdy pětiletý Michal Citavý za honorář 75 korun.
  • vůbec první večerníčková pohádka se jmenovala Kluk a kometa? Vysílala se 2. ledna 1965 a vyprávěla ji Štěpánka Haničincová. Kometě propůjčila hlas Jiřina Bohdalová.
  • za jediný hraný večerníček jsou mylně považovány Krkonošské pohádky? Hrané večerníčkové pohádky se objevily už v prvních letech existence, vyprávěly například o robotu Emilovi nebo o prapradědečkovi. Zahráli si v nich Miloš Nesvadba, Vladimír Menšík, Helena Růžičková nebo zpěvák Waldemar Matuška.
  • ze zvířat se ve večerníčcích nejčastěji vyskytují psi? Nasledují kočky, medvědi a opice.
  • za padesát let vzniklo více než 370 cyklů pohádek na dobrou noc?
  • anketu o nejoblíbenější večerníček vyhrály Krkonošské pohádky? Z ankety, do níž se zapojilo přes sto tisíc hlasujících, jako druhý skončil Krtek, třetí Bob a Bobek, bramborovou mediali získali kutilové Pat a Mat.