Paříž se vrací k Velázquezovi. Mais oui!

Paříž se po čtvrt století noří do retrospektivní tvorby španělského barokního malíře Diega Velázqueze. Poslední velká výstava jeho prací se uskutečnila v letech 1989 a 1990, což je podle kurátorů odstup jedné generace. Svým štětcem umělec kreslil portréty královské rodiny, dvořanů i zcela obyčejných lidí.

Paříž objevuje Velázqueze (zdroj: ČT24)

Z pohledu dějin umění je teď ten správný okamžik ukázat velký průřez Velázquezovým dílem, říkají přesvědčení galeristé. Obrazů nenamaloval velké množství, a proto je v současnosti vzácné vidět jeho díla na jedné výstavě.

Velázquez se proslavil portréty dvorních dam, ale taky šašků španělského krále Filipa IV. Maloval královskou rodinu a dvořany, pro panovníka spravoval i jeho umělecké sbírky a organizoval slavnosti. Na svých plátnech zvěčnil také papeže.

Některé obrazy uvidí Pařížané v Grand Palais vůbec poprvé. Jedním z nich je třeba ten s názvem Selka, který byl před několika lety objeven v soukromé sbírce v New Yorku. Kurátoři zmiňují stále patrný vliv španělského malíře na současné umění.

Výstava potrvá do 13. června.