Maxim Šostakovič: Otec je tvůrce a já vykonavatel jeho hudby

Olomouc - „Každý si v ní najde něco, co odráží jeho zážitky. Řeč hudby je mezinárodní,“ říká Maxim Šostakovič o skladbách svého otce, slavného ruského komponisty a klavíristy Dmitrije Šostakoviče. V těchto dnech dohlíží v Olomouci na nahrávání jeho dvou klavírních koncertů, včetně toho, který otec složil přímo pro něj.

Původně měl Maxim, který je pianistou i dirigentem, stanout za dirigentským pultíkem, zabránila mu v tom ale nemoc rukou. „Byl jsem zdrcen, když jsem se dozvěděl, že ze zdravotních důvodů nemohu řídit filharmonii při natáčení ani se zúčastnit koncertu pro olomoucké publikum. Lékař mi nařídil dlouhodobý klid, mám nemoc nazývanou tenisový loket. Přesto se chci natáčení zúčastnit a bude-li potřeba, budu nápomocen,“ přislíbil Šostakovič.

V Olomouci bude pobývat několik dní. Přijel za Moravskou filharmonií, která nahrává ve studiu Českého rozhlasu Olomouc klavírní koncerty č. 1 a č. 2 pro společnost Sony Classic Korea. Dirigování se nakonec ujal Jurij Janko z Ukrajiny, na klavír hraje sólistka Š'-žan Wang.

Zvláště ke koncertu č. 2 má prý Šostakovič zvláštní vztah, otec ho totiž složil přímo pro něj. „V dětství jsem ho neustále otravoval, ať pro mě napíše koncert. Nakonec jsem ho přemluvil,“ prozradil Maxim. „Pro mě otec vždy byl a je obrovský vzor. On je tvůrce a já jsem vykonavatelem jeho hudby,“ dodal s tím, že nedělá rozdíly při dirigování skladeb svého otce a jiných autorů. „Když ale pracuji s hudbou svého tatínka, cítím k němu osobní zodpovědnost a chci, aby provedení bylo co nejlepší,“ poznamenal.

Podle ředitele Moravské filharmonie Vladislava Kvapila je nahrávání Šostakovičových koncertů pro soubor výjimečná událost. „Věnujeme se především nahrávání soudobé hudby. V klasické hudbě totiž bylo vše nahráno již několikrát nejlepšími světovými orchestry. I proto je to pro nás velká výzva,“ podotkl. Zda se nahrávky dostanou i na český trh, bude podle spoluproducenta Lubomíra Herzy záležet na společnosti Sony.

„Šostakovič je jedním z nejhranějších moderních skladatelů. Každý den se jeho hudba v podání profesionálních hudebníků hraje na deseti místech na světě,“ tvrdí Herza. Olomoucké publikum si bude moci Šostakovičovu hudbu vychutnat na koncertu Moravské filharmonie příští týden. Představí se na něm i korejský sólista na housle I Čik-mu, dirigovat bude Radu Postavaru z Rumunska.