Oddělení vražd má zaděláno

Praha - Padla první klapka při natáčení nového kriminálního seriálu České televize, který se zatím, pracovně, jmenuje Oddělení vražd. Příběhy seriálu se inspirují skutečnými kriminálními kauzami, které vyšetřovali a uzavřeli policisté 1. oddělení pražského policejního ředitelství. „Pražská mordparta“ nabídla příběhy jak mediálně známé, jako například kauzu sexuálního násilníka z Jižního Města nebo vraha arabského obchodníka a jeho rodiny, tak i méně známé příběhy.

Nový krimiseriál vzniká ve vlastní výrobě České televize v tvůrčí producentské skupině Michala Reitlera, scénáře píše Jan Malinda, dramaturgem je Tomáš Feřtek. Seriál režírují Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. Vzhledem k reálným základům jednotlivých dílů, a protože Česká televize nechce poškodit oběti ani pozůstalé, zpracovány byly jen ty případy, které v době natáčení již byly uzavřené.

„Případy se skutečně staly a způsob, jakým byly vyřešeny, jsme pečlivě zachovali. Pachatel byl odhalen, usvědčen a odsouzen. Znamená to naději pro nás pro všechny, že vedle denní dávky zpráv o tom, jak se kde stala záměrně nebo nedbalostí chyba, pracují u policie lidé, kteří konají a mají výsledky. Je důležité takové příběhy vyprávět,“ říká producent Michal Reitler.

„Seriál nebude klasickou detektivkou s okruhem podezřelých, kde vina padá tu na toho, tu na onoho a v poslední minutě se překvapivě vyloupne pachatel. Policejní práce totiž vypadá jinak. Policisté relativně brzy vědí, kdo je pachatelem, ale musí mu zločin dokázat, musí se vypořádat s předpisy a termíny soudů a státních zástupců. Vzhledem k tomu, že je to často závod s časem, tak o napětí věru není nouze,“ doplňuje dramaturg Tomáš Feřtek.

Stěžejními seriálovými postavami jsou Ondřej Vetchý jako vyšetřovatel major Tomáš Kozák, netrpělivý, tvrdá nátura, přezdívaný Pan Správný, Bolek Polívka jako major Václav Plíšek, zkušený kriminalista, autorita týmu, Filip Blažek jako sveřepý kapitán Martin Pražák, Petr Stach jako lehkonohý kapitán Petr Anděl, Miroslav Vladyka jako poručík Víťa Sršeň, policista, který navzdory svému věku nic velkého nedokázal, a Miroslav Hanuš jako šéf Oddělení vražd, major Josef Korejs. V seriálu zaujmou i výrazné ženské postavy, například Sabina Remundová v roli státní zástupkyně, Petra Hřebíčková jako televizní reportérka či Zuzana Onufráková jako policejní tisková mluvčí.

Kompletní policejní kanceláře, státní zastupitelství, redakce, pitevna, cely apod. byly postaveny v jednom z pater bývalé Komerční banky v Sokolovské ulici v Praze 9. Už během natáčení se seriál bude paralelně dokončovat. Natáčení by mělo skončit těsně před letošními Vánocemi, první díl by se měl na obrazovkách objevit na počátku roku 2014.