Jiří Šlitr svůj krátký život prožil naplno

Ačkoli byl vystudovaný právník, svůj titul využil pouze jako komický prvek v několika semaforských představeních a v roli advokáta ve filmu Zločin v šantánu (1968). Ve všech oborech, ve kterých vynikl, byl samouk. Jiří Šlitr byl výtečný skladatel, klavírista, herec, malíř a zpěvák. V roce 1959 založil spolu se svým divadelním partnerem Jiřím Suchým a muzikantem Ferdinandem Havlíkem divadlo Semafor (SEdm MAlých FORem), které bylo pražským kulturním svatostánkem šedesátých let.

Narodil se 15. února 1924 v Zálesní Lhotě. Jeho život se uzavřel tragicky 26. prosince 1969. Ve svém ateliéru se spolu s dívkou toho večera otrávil plynem, který unikal ze starých kamen. Do svého předčasného odchodu stačil napsat na 330 písní a hudbu k 21 semaforským inscenacím. I v dalších věcech, které dělal a tvořil, vynikl jeho osobitý tvůrčí duch, byl vynikající kreslíř, karikaturista, ilustrátor a scénograf, hudebník, skladatel, zpěvák, autor a herec. Ve dvojici s Jiřím Suchým vytvořili partnerský tým, jenž patří k vrcholům naší divadelní a hudební kultury minulého století.

Vydavatelství Supraphon k nedožitému devadesátiletému výročí Šlitrova narození právě vydalo soubor 4 CD, který obsahuje písničky zpívané Jiřím Šlitrem sólově i v duetech s kolegy z divadla Semafor. Podstatnou součástí je pak v této kompletní podobě dosud nikdy nezveřejněné představení Ďábla z Vinohrad z října roku 1968. „Reakce na tehdejší aktuální politickou situaci po srpnové invazi dodává nesmírnou sílu každé replice, textu i gestu účinkujících. Slyšíte neuvěřitelné souznění publika s interprety v mocném a omračujícím spiklenectví,“ upozorňuje producentka Naďa Dvorská.

Dalším mimořádným počinem tohoto vydání je amatérský, na papírové desky nahraný záznam několika skladeb Rychnovského dixielandu z roku 1947, první kapely, se kterou vůbec kdy Jiří Šlitr hrál.

Osvobozené divadlo Semafor

Nedožité 90. narozeniny slaví s Jiřím Šlitrem jeho spolupracovníci Jiří Suchý a Jitka Molavcová i na prknech divadla představením Osvobozené divadlo Semafor. To připomene historii a provázanost autorských dvojic V+W (Voskovec, Werich) a S+Š (Suchý, Šlitr). 
„Jiří Šlitr tu není, ač by ho bylo zapotřebí. Ale my v Semaforu jsme zvyklí dívat se i na smutné skutečnosti po klaunsku. Nelamentujeme nad jeho absencí, místo toho si zpíváme jeho písničky,“ uvádí k programu Jiří Suchý. Ve hře zazní téměř třicet písní a skladeb z dílny obou divadel.

ČT si Jiřího Šlitra připomene:

ČT art – sobota 15. 2. – 20:20 Dobře placená procházka - televizní přepis jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, na kterém v roce 1966 spolupracovali Ján Roháč, Miloš Forman a kameraman Jaroslav Kučera.

René Gabzdyl, Hana Hegerová a Jiří Šlitr v jazzové opeře Dobře placená procházka
Zdroj: ČT24/ČT

ČT art – sobota 15. 2. – 21:35 Jó, to jsem ještě žil– dokument o životě a smrti Jiřího Šlitra v režii Olgy Sommerové. Reprízy pořadu jsou na ČT1 v úterý 18. 2. – 10:55 a na ČT art ve středu 19. 2. po půlnoci – 00:10.