Zemřel herec Václav Sloup

Praha – V 78 letech zemřel herec Václav Sloup. Proslavil se například postavou účetního z JZD a amatérského malíře v televizním seriálu Chalupáři, vedle seriálů od Nemocnice na kraji města přes Ulici po Hraběnky hrával i v pohádkách.

Pro typický vzhled přímočarého venkovského chlapíka dostával role v komediích. Zahrál si například prohnaného lokaje Cyrila v komediích Svatby pana Voka a Pan Vok odchází, diváci si ho pamatují také jako řidiče Čahouna v dětských snímcích Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Značnou popularitu mu přinesla postava Mažňáka v televizním seriálu Záhada hlavolamu.

V letech 1962 až 1977 byl členem Divadla Na zábradlí, kde si zahrál v populárních představeních Zahradní slavnost, Král Ubu nebo Čekání na Godota. Později přešel do Divadla S. K. Neumanna a poté se stal členem Divadla na Vinohradech.

Václav Sloup pocházel z dělnické rodiny z Tlustice u Berouna. Původně se v rodinné tradici měl stát tesařem, ale nakonec vystudoval gymnázium a začal pracovat v berounských slévárnách. Na vojně se víceméně z nudy naučil Wolkerovu Baladu o námořníkovi, s níž se pak zúčastnil recitační soutěže a po skončení základní vojenské služby se přihlásil na DAMU.