Brno ruší provizorní nemocnici. Na výstavišti se bude jen očkovat

Na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice, která s více než třemi sty lůžky vznikla loni v listopadu kvůli šíření pandemie koronaviru. Lůžka ale nakonec pro pacienty s koronavirem využita nebyla, zřizovatelé dají postele odvézt. V místě zůstane očkovací centrum, které tam funguje od začátku roku, řekli primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Na zrušení záložní nemocnice se shodly město a Fakultní nemocnice Brno, která měla záložní nemocnici na starosti a také provozuje očkovací centrum. „Jsem ráda, že nebyla záložní nemocnice využita k tomu, k čemu byla zřízena. Vše se zvládlo v rámci nemocnic. Vnímám to jako určitou tečku a pokud by přišla na podzim další vlna, doufám, že nebude potřeba otevřít otázku jejího opětovného zřízení,“ řekla Vaňková.

Stejně situaci vidí i Štěrba. „Jsme rádi, že jsme ji nemuseli využít, protože to bylo skutečně na hraně,“ podotkl. Nejvíce nakažených bylo ve zdravotnických zařízeních v kraji loni v listopadu, a to téměř dvanáct set. Nyní je jich podle posledních informací stovka.

Záložní nemocnice vznikla kvůli přetlaku pacientů s koronavirem v nemocnicích. Město na zřízení dalo kolem dvou milionů korun. Na úhradě nákladů za provoz se pak podílelo město, kraj i Fakultní nemocnice Brno. Od ledna je v místě očkovací centrum, které na výstavišti zůstává. Kraj chce mít do konce prázdnin očkovaných 770 tisíc lidí z celkového počtu 1,2 milionu obyvatel.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k úterý 155 706 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se z ní 151 629 lidí, naopak 3412 s ní zemřelo. Zdravotníci v kraji zatím dali lidem skoro 660 tisíc dávek vakcín proti nemoci covid-19. Z toho 466 tisíc je první dávka a 191 tisíc lidí dostalo i druhou dávku.

obrázek
Zdroj: ČT24