Koruna vůči euru vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011

Události: Koruna vůči euru vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011 (zdroj: ČT24)

Koruna do nového roku vstoupila v silné pozici. Vůči evropské měně vykazuje nejlepší výsledky od léta 2011. Jedno euro se obchoduje zhruba za 24 korun a 17 haléřů. Loni na jaře po začátku invaze Ruska na Ukrajinu přitom kurz oslabil až téměř k 26 korunám.

Firmy za sebou mají rok plný nejistoty kvůli extrémně vysokým cenám energií i vstupních surovin. Kvůli tomu je mnohem těžší plánování. Rok 2022 přinesl i výkyvy v kurzu české měny.

„Snažíme se s tím pracovat. Na jednu stranu nám ta silná koruna, protože jsme exportně orientovaná firma, dost škodí. Na druhou stranu máme tu výhodu, že například investiční věci, investiční prvky, kupujeme za levnější peníze,“ řekl generální ředitel společnosti Ahrend Petr Hampl. V korunách také svým zaměstnancům vyplácejí mzdy.

Podobně je tomu i ve firmě Herbadent. „Logicky ve chvíli, kdy prodáváme v zahraničních měnách, tak není jedno, jestli za euro stržíme 24 nebo 28 korun, protože většina našich nákladů se nadále platí v české koruně,“ řekl majitel Pavel Smažík.

V obou společnostech tak kurz české měny vůči euru sledují pozorně. Komu naopak silná koruna svědčí, jsou dovozci. Zboží ze zahraničí totiž nakupují levněji. A nakonec může zlevnit i pro konečné zákazníky.

Jak dlouho ale koruna na současných hodnotách zůstane, se těžko odhaduje. Podle některých ekonomů spíše lze čekat, že v následujících týdnech opět oslabí.

„Já si myslím, že ten fundament rozhodně neodpovídá nějakému velkému posilování. Podle mého názoru se vrátíme někam ke 24,50,“ míní hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Česká národní banka totiž v průběhu loňska tuzemskou měnu uměle posilovala pomocí devizových rezerv. Použila na to v přepočtu zhruba 700 miliard korun. V posledních dvou měsících ale už téměř nezasahovala.

„Česká národní banka má minimálně na několik měsíců dostatek střeliva na to, aby českou měnu ochránila a zabránila přílišné volatilitě, respektive nějakému výraznému oslabení,“ uvedl investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský.

Podle odhadů centrální banky by se průměrný kurz české koruny vůči euru měl letos pohybovat kolem 24 korun a 80 haléřů.