Přebytek zahraničního obchodu meziročně klesl na 6,2 miliardy korun

V lednu skončil zahraniční obchod České republiky v přebytku 6,2 miliardy korun, což je o 18,6 miliardy méně než loni. Vývoz stoupl oproti loňskému lednu o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

Dovoz i vývoz vzrostl meziročně dvojciferným tempem. Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím podle statistiků nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 7,2 miliardy korun v důsledku růstu cen na světových trzích.  

Zhoršila se také bilance v obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji, a to o 6,9 miliardy korun a se základními kovy o 5,4 miliardy korun. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl zejména vyšší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 5,1 miliardy korun a motorovými vozidly o 4,3 miliardy korun. 

„I když dovoz rostl v lednu meziročně rychleji než vývoz, rok 2022 začal přebytkovou obchodní bilancí,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Miluše Kavěnová. Podle ní se „dařilo vývozu většiny druhů zboží, včetně motorových vozidel.“ Dodala, že k růstu hodnoty vývozu ale přispěla i vyšší cena exportované elektřiny.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 4,7 miliardy korun, přičemž letos v lednu koruna podle statistiků meziročně posílila vůči euru v průměru o 6,8 procenta. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 23 miliard korun. 

Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 3,2 procenta a dovoz o čtyři procenta.