Evropská ekonomika dále roste, stejně jako inflace v eurozóně

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí dál zotavovala z dopadů koronavirového poklesu a vzrostla o 2,1 procenta. Hospodářství EU tak po poklesu o 0,1 procenta v prvním kvartálu roste již druhé tříměsíční období v řadě, oznámil Eurostat. V rychlém růstu pokračuje také inflace v eurozóně – v říjnu dle statistiků dosáhla 4,1 procenta.

Hrubý domácí produkt devatenácti zemí eurozóny se zvýšil o 2,2 procenta. V prvních třech měsících roku ekonomika zemí používajících společnou měnu klesla o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání HDP v EU vzrostl o 3,9 procenta a v eurozóně o 3,7 procenta. Růst mírně předčil očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters počítali pro eurozónu se dvěma procenty.

Růst HDP v EU (v %)
Zdroj: Eurostat

Páteční odhady Eurostatu vycházejí z neúplných údajů z méně než poloviny zemí sedmadvacítky a úřad je později bude zpřesňovat. Z jedenácti států, které již úřadu poskytly svá čísla, zaznamenalo nejvyšší růst Rakousko (3,3 procenta) následované Francií (tři procenta) a Portugalskem (2,9 procenta). Nejméně se naopak dařilo ekonomice Litvy, která zůstala na stejném výkonu, a Lotyšska, kde vzrostla o 0,3 procenta. Český hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,4 procenta.

Inflace nadále roste

Eurostat v pátek zveřejnil také odhad vývoje inflace v eurozóně za říjen. Stejně jako v minulých měsících růst cen zrychloval a činil 4,1 procenta. Meziroční míra inflace ovlivněná zejména prudkým zdražováním energií tak o sedm desetin procentního bodu překonala hodnotu ze září.

Říjnový růst výrazně předčil odhady analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří čekali 3,7 procenta. Zároveň přesáhl dvojnásobek dlouhodobého cíle Evropské centrální banky (ECB), který je na dvou procentech.

Nejvíce se na vývoji podepsalo zdražování energií, které zrychlilo na 23,5 procenta ze zářijových 17,6 procenta. Ceny služeb vzrostly o 2,1 procenta, což je o čtyři desetiny bodu více než v září. U potravin, alkoholu a tabákových výrobků zůstal růst na dvou procentech z předchozího měsíce, u neenergetického průmyslového zboží zpomalil o desetinu bodu na dvě procenta.

Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, úřad je zveřejní v polovině listopadu.