Válka mezi Wall Street a drobnými investory pokračuje. Nyní jde o stříbro

Drobní investoři, kteří se zorganizovali přes sociální sít Reddit a v minulých dnech způsobili výrazný růst cen akcií GameStopu a dalších firem, se nyní podle analytiků zaměřili na komoditní trhy. Cena stříbra tak dopoledne vzrostla o více než 11 procent nad 30 dolarů za troyskou unci (31,1 gramu) a je nejvýše za osm let. Spolu s tím prudce zdražily také akcie některých menších firem v Austrálii a Číně, které těží stříbro a další drahé kovy. Samotní „redditoři“ to ale popírají.

S cenami vybraných akcií a dalších aktiv prudce hýbou drobní investoři, kteří se koordinují přes sociální sítě. V minulých dnech na sebe upozornila skupina WallStreetBets, jejíž členové se domlouvají přes sociální síť Reddit a vyrazili do boje s velkými fondy spekulujícími na pokles cen. Následný růst cen, vyvolaný koordinovanými nákupními pokyny těchto drobných investorů, přivodil velkým fondům značné ztráty.

„Dav z Redditu se teď zaměřil na větší velrybu v tom smyslu, že se chce pokusit vyvolat podobný růst cen na trhu se stříbrem,“ řekl agentuře Reuters analytik makléřské společnosti IG Markets Kyle Rodda.

„Tohle je jejich velký a odvážný okamžik typu Moby Dick,“ dodal. Připomněl tak román amerického spisovatele Hermana Melvilla, který v češtině vyšel pod názvem Bílá velryba. Popisuje snahu ulovit velkého bílého vorvaně a obsahuje také řadu metafor a biblických srovnání.

Opak je pravdou?

Někteří uživatelé Redditu z dané skupiny však záměr popírají. Tvrdí, že jde o propagandu z Wall Street, aby cena stříbra ještě více stoupla a velké hedgeové fondy na tom vydělaly. Lidi na této sociální síti proto od nákupu stříbra odrazují.

Spekulativní obchodování na burzách usnadňují platformy, které nabízejí podání obchodních pokynů zdarma. Díky tomu investorům nevznikají dodatečné náklady. Mnoho jich obchoduje přes platformu Robinhood.

Dav lidí tam svými vytrvalými nákupními pokyny způsobil, že akcie GameStopu za několik dnů vzrostly asi o 1500 procent na hodnoty, které podle ekonomů nelze obhájit. Část drobných investorů se netají tím, že jejich hlavním cílem je přivodit ztráty velkým fondům z Wall Street. Pod drobnohledem regulátora je ale i jednání samotné platformy Robinhood, která se mohla dopustit manipulace trhu tím, že investorům dočasně zablokovala nákup akcií.

Na síti Reddit i na serveru YouTube citelně přibylo příspěvků, v nichž autoři naznačují, že vyvolaný růst ceny stříbra může opět způsobit citelné ztráty fondům spekulujícím na pokles ceny kovu.

Robinhood získal od investorů další 2,4 miliardy dolarů

Společnost Robinhood si navíc zajistila další finanční injekci ve výši 2,4 miliardy dolarů (51,6 miliardy korun), v pondělí to uvedla na svém blogu. Nové finanční prostředky poskytl on-line platformě především fond rozvojového kapitálu Ribbit Capital.

Přispěli i další stávající investoři včetně firem ICONIQ, Andreessen Horowitz, Sequoia, Index Ventures a NEA. Společnosti Sequoia a Ribbit Capital vložily do Robinhoodu podle zprávy listu The New York Times (NYT) už minulý týden společně miliardu dolarů.