Přídavky na děti se zvýší o 26 procent, schválila vláda. Platový tarif zdravotníků vzroste o desetinu, učitelů o čtyři procenta

Přídavky na děti se zvýší o 26 procent a budou pro rodiny s příjmem do 3,4násobku minima, shodla se v pondělí vláda. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní dávku bude mít 490 tisíc dětí. Nyní ji má zhruba 240 tisíc dětí. Ministři se zabývali i platy ve zdravotnictví, sociálních službách a ve školství. Kromě toho se kabinet věnoval rovněž vakcíně a očkování či prodloužení programu Antivirus.

Aby změna u přídavků začala platit, musí ji ještě schválit parlament a podepsat prezident. Počítá se nejspíš s navýšením od dubna. Ročně by to mělo stát 3,6 miliardy korun navíc.

Kabinet se na novele o sociální podpoře se zvýšením přídavků nedokázal týdny domluvit. Dohoda byla na přidání o 26 procent, ale už ne na tom, kolik dětí by mělo peníze od státu dostávat. Nyní dávku mají domácnosti s příjmem do 2,7násobku životního minima. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chtěla příjmovou hranici zachovat. Maláčová navrhovala posunutí na trojnásobek, 3,4násobek, nebo 3,6násobek minima.

Jak a kde porostou platy

O deset procent by měl růst tarif lékařům, sestrám, hygienikům i ostatním pracovníkům ve zdravotnictví. Stejně by se měl zvednout i v sociálních službách. Růst platů upravuje nařízení, které v pondělí schválila vláda.

Platové tarify učitelů se od ledna zvýší o čtyři procenta. Tarif představuje základ výdělku, k němu pak lidé dostávají příplatky a odměny. Původní verze nařízení počítala se zvýšením u učitelů o devět procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Platové tarify příslušné platové stupnice byly navýšeny dle požadavku ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o čtyři procenta oproti původně navrhovaným devíti procentům,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech k nařízení. Podle nich resort školství minulý pátek dva dny po termínu pro podávání připomínek poslal návrh s navýšením o čtyři procenta. „Tomuto požadavku bylo vyhověno,“ přiblížilo ministerstvo práce. Podle něj návrh nařízení dostala vláda bez rozporů.

Chystané navýšení platů učitelů o devět procent v září po vyjednávání o podobě rozpočtu oznámili ministr školství Robert Plaga a ministryně financí Alena Schillerová (oba za ANO). Na devítiprocentním navyšování pro rok 2021 se dohodli už před rokem při sestavování střednědobého výhledu rozpočtu.

Podle Plagy se ale o devět procent má zvýšit suma na platy. Tarify se zvednou o čtyři procenta a zbytek peněz učitelé dostanou v odměnách. Víc by mělo být na osobní příplatky. Ministr uvedl, že „nadtarify“ se zvednou v mateřské škole z 1000 na 1500 korun a na základní a střední škole z 1500 na 3000 korun.

Kde vznikne jaderné úložiště?

Hlubinné úložiště jaderného odpadu má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit –⁠ Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku, či Březový potok na Klatovsku. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Ve zmíněných lokalitách se podle ministerstva průmyslu a obchodu uskuteční výzkumné a průzkumné práce kvůli výběru finální a záložní lokality, které by měly být potvrzeny do roku 2030.

Dosud se v souvislosti s úložištěm uvažovalo o devíti lokalitách, zúžení na čtyři místa už v červnu schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) minulý týden řekl, že proces výběru čtyř lokalit zhodnotil pozitivně Státní úřad pro jadernou bezpečnost a stejně tak externí nezávislá oponentura, kterou si v mezidobí MPO nechalo zpracovat.

Kabinet nyní schválil také věcný záměr zvláštního zákona upravujícího respektování zájmů obcí a jejich občanů souvisejících s vyhledáváním lokality pro ukládání radioaktivního odpadu. Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků.

Vytipované lokality pro jaderná úložiště
Zdroj: SÚRAO