Na farmářských trzích prořídly počty nakupujících, zmenšilo se i množství akcí

Události: Útlum farmářských trhů (zdroj: ČT24)

Řada českých měst zrušila farmářské trhy. V souvislosti s novými vládními nařízeními nejsou schopna zajistit, že nebude překročen maximální počet lidí. Jinde pokračují trhy aspoň s omezeným prodejem.

Na opavském Dolní náměstí se v sedm hodin ráno trhovci připravovali na první prodej podle nových pravidel. Prodejce Martin Kowalski věděl ze zkušenosti, že v tuto dobu zde bývá více lidí, než tomu bylo tentokrát. Věřil však, že kolem deváté či desáté hodiny už bude situace lepší. 

Svůj stánek otevřelo asi patnáct prodejců. Měli mezi sebou čtyřmetrové rozestupy. Kupující se tady zbytečně nezdržovali. I díky tomu se dalo dodržet opatření, podle kterého může být na ploše 400 metrů čtverečních jen dvacet lidí.

„Oni nás možná srovnávají s Prahou, ale když se člověk podívá na menší města, tak zjistí, že to není žádná masová záležitost,“ podotkl pořadatel trhů v Opavě Martin Žižlavský.

Někde už sezona skončila

Sezona farmářských trhů už nicméně pomalu končí. Třeba v Ostravě na Kuřím rynku byl pátek jejich posledním dnem. V Havířově, Frýdku-Místku nebo Bohumíně se kvůli vládním opatřením nekonají. 

V sobotu nebudou ani farmářské trhy na pražské náplavce. Podle pořadatelů není možné dodržet všechna vládou nařízená opatření. Velkou diskusi vzbudily fotografie z trhu minulý víkend. Kritici upozorňovali na velké množství lidí, kteří na trhu byli. Zastánci i pořadatelé hovořili o účelově zkreslených fotografiích. Vláda i proto v pondělí pořádání trhů omezila dalšími pravidly, což vedlo k jejich rušení také na jiných místech.

V Liberci farmářské trhy pokračovaly dál. Například ve čtvrtek zde zájem lidí výrazně neklesl ani přes úbytek sortimentu a deštivé počasí. Jen nabídka byla menší, chyběly květiny, přijet nemohli ani prodejci se slovenskými sýry nebo sušenými plody a oříšky.

„Přitom 50 metrů od nás je samoobsluha, kde je daleko větší hustota lidí, kde je všechna možná produkce z celého světa. My tady dodržujeme nařízení, dodržujeme podmínky, jsme na čerstvém vzduchu, to znamená z mého pohledu v daleko bezpečnějším prostředí, ale přesto tady nemůžeme některé věci prodávat,“ řekl agentuře ČTK organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka.

Asociace žádá zmírnění pravidel

Asociace farmářských tržišť České republiky ve čtvrtek uvedla v otevřeném dopise vládě, že by měla upravit opatření pro farmářské trhy omezující počty přítomných osob. Je podle ní nerealizovatelné. Navíc několikanásobně převyšuje předepsaný dvoumetrový odstup mezi lidmi.

V potaz by se měla podle asociace vzít také skutečnost, že v prostoru trhů se pohybují nejen nakupující, ale i lidé, kteří místem jen procházejí. Pokud by restrikce zůstala v platnosti ve stávajícím znění, hrozí, že farmáři nebudou trhy raději pořádat.