Ekonomika rozvojových zemí Asie letos poprvé za téměř šest desetiletí zřejmě klesne

Ekonomika rozvojových zemí Asie v letošním roce kvůli koronavirové pandemii poprvé za téměř šest desetiletí klesne, vyplývá z prognózy Asijské rozvojové banky (ADB). V příštím roce by ale region měl podle ní znovu oživit.

Rozvojová Asie zahrnuje 45 zemí v oblasti Asie a Tichomoří. Hrubý domácí produkt (HDP) regionu má letos klesnout o 0,7 procenta, uvedla ADB. To bude první pokles od roku 1962. Ještě v červnu přitom ADB počítala s růstem regionu o 0,1 procenta. V příštím roce by ale ekonomika měla oživit a vzrůst o 6,8 procenta.

Aktualizovaná prognóza ukazuje, že škody způsobené pandemií jsou horší, než se původně čekalo. Zhruba asi tři čtvrtiny ekonomik v regionu by měly letos zaznamenat ekonomický propad.

Hlavní ekonom ADB Jasujuki Sawada uvedl, že pandemie covidu-19 nadále představuje silnou a největší hrozbu pro ekonomiku regionu. Růst však ohrožuje také zhoršující se geopolitické napětí, které zahrnuje obchodní a technologickou válku mezi Washingtonem a Pekingem.

Čína, kde se koronavirus začal šířit loni v prosinci, by podle ADB měla letos vzrůst o 1,8 procenta. Příští rok pak tempo zrychlí na 7,7 procenta. Indická ekonomika by měla letos klesnout o devět procent. Původně ADB přitom čekala snížení jen o čtyři procenta. Nicméně v následujícím roce čeká ADB v Indii růst o osm procent.