Americký index Dow Jones poprvé od února vystoupal nad 29 tisíc bodů. S&P 500 opět na rekordu

Americký index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, ve středu poprvé od únorových předkoronavirových maxim uzavřel obchodování nad 29 tisíci body, a to na hodnotě 29 100. Stoupl o 1,59 procenta. Na historický rekord se poněkolikáté za poslední dny dostal širší index S&P 500, když vzrostl o 1,54 procenta na 3581 bodu. Technologický index Nasdaq přidal necelé procento na 12 056 bodů.

Američtí investoři sází podle analytiků hlavně na to, že přijde další záchranný balík pro americké hospodářství. Objevují se také nadějné zprávy o vývoji vakcíny proti koronaviru. 

Server byznysového deníku The Wall Street Journal dodal, že u S&P 500 se jednalo o 22. rekordní závěr obchodovacího dne v letošním roce, u Nasdaqu pak o 43. rekord. 

Béžová kniha mluví o nejistotě

Akcie rostou navzdory spíše chmurným zprávám z reálné ekonomiky. Například americká centrální banka (Fed) ve středu uvedla, že ekonomická aktivita ve Spojených státech v srpnu mírně rostla, zůstává však hluboko pod úrovní z období před příchodem koronavirové krize. Zmínila to ve své pravidelné zprávě o hospodářském vývoji zvané Béžová kniha. 

Zpráva rovněž hovoří o přetrvávající nejistotě kolem pandemie nemoci covid-19 a jejích dopadů na spotřebitelské výdaje a podnikatelskou aktivitu. 

Roste schodek rozpočtu i dluh

Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) pak ve středu předpověděl, že rozpočtový deficit Spojených států v tomto fiskálním roce kvůli koronavirové krizi dosáhne rekordních 3,3 bilionu dolarů (zhruba 73,5 bilionu korun), což odpovídá 16 procentům hrubého domácího produktu (HDP). 

Fiskální rok ve Spojených státech začíná v říjnu a končí v září. Letošní schodek by se měl podle prognózy CBO více než ztrojnásobit oproti předchozímu fiskálnímu roku a jeho poměr k HDP by měl být nejvyšší od roku 1945, napsala agentura Reuters. CBO nicméně odhad rozpočtového deficitu snížil z 3,7 bilionu dolarů předpovídaných v dubnu. V příštím fiskálním roce nyní úřad počítá s poklesem schodku na 1,8 bilionu dolarů.

Federální dluh USA se letos podle úřadu zvýší na 98 procent HDP ze 79 procent na konci loňského roku.

Trh práce se nelepší podle představ

Agentura Reuters k tomu dodala, že zotavování amerického trhu práce ztrácí svou rychlost. Soukromí zaměstnavatelé už druhý měsíc v řadě najímají méně pracovníků, než se očekávalo. 

Koronavirová krize letos uvrhla největší ekonomiku světa do hluboké recese, a to navzdory opatřením Fedu a Kongresu na podporu hospodářské aktivity. Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států v přepočtu na celý rok propadl o rekordních 31,7 procenta. 

Exxon Mobil vypadl z indexu po 92 letech

Z prestižního amerického Dow Jonesova akciového indexu nedávno vypadl ropný koncern Exxon Mobil, farmaceutická společnost Pfizer a zbrojovka Raytheon Technologies. K 31. srpnu je nahradila technologická společnost Salesforce.com, farmaceutická firma Amgen a průmyslový konglomerát Honeywell International.

Změny spustil záměr firmy Apple rozdělit ke stejnému dni své akcie v poměru jedna ku čtyřem. Snížení ceny jedné akcie Applu sníží i jeho váhu v indexu, která se vypočítává podle ceny akcií všech 30 společností, jež index zahrnuje. Kleslo by tak mimo jiné i zastoupení technologického sektoru v indexu, a proto se Dow Jones rozrostl o Salesforce.com, který podniká v cloudových službách.

Výbor, jenž o složení indexu rozhoduje, uvedl, že díky nově přidaným firmám bude index lépe odrážet americkou ekonomiku. Výběr podniků nemá přesná pravidla, výbor se při něm řídí pověstí firem, jejich předchozím výkonem, vztahy s investory a postavením v sektoru, v němž podnikají.

Exxon Mobil byl nejstarším členem Dow Jonesova indexu. Jeho součást tvořil nepřetržitě od roku 1928, tehdy jím byl jako společnost Standard Oil Co. Po jeho odchodu zůstal jediným zástupcem energetických firem v indexu Chevron.

Po ohlášených změnách získala největší váhu v Dow Jonesově indexu farmaceutická společnost Unitedhealth Group, za ní následuje maloobchodní řetězec Home Depot a Amgen. Apple se z prvního místa propadl na sedmnácté, napsala agentura Reuters.