Počet nezaměstnaných klesl pod půl milionu

Praha - Nezaměstnanost se v dubnu snížila na 6,7 procenta z březnových 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných klesl podle statistiky Úřadu práce pod půl milionu a zaměstnavatelé nabízeli více než osmdesát tisíc volných míst, což je nejvíce od prosince 2008. Zároveň na půl procenta zrychlila meziroční inflace.

Loni v dubnu byla míra nezaměstnanosti vyšší, a to 7,9 procenta a zároveň volných pracovních míst bylo o téměř čtyřicet tisíc méně. „Situaci na pracovním trhu ovlivňují sezonní práce, které už jsou v plném proudu, především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu,“ uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR. Nezaměstnanost by měla podle úřadu nadále klesat, protože zaměstnavatelé budou v nadcházejících měsících nabírat další pracovníky. „Vzhledem ke zrychlení růstu ekonomiky a vysokému počtu volných pracovních míst by nezaměstnanost měla v následujících měsících dále klesat. Na podzim by se mohla dokonce snížit pod šest procent,“ míní hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Negativní důsledky poslední recese podle analytika ČSOB Petra Dufka z trhu práce zmizely. „Určitě se dá mluvit o dlouhodobějším zlepšení na trhu práce, to trvá už od začátku loňského roku. Takže máme za sebou už rok a půl velmi pozitivních výsledků. A vzhledem k tomu, že předpokládáme, že ekonomický růst bude dále zrychlovat, tak se dá očekávat další pokles nezaměstnanosti a růst počtu volných pracovních míst,“ říká Dufek.

V dubnu byl největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory, například po obráběčích kovů, zámečnících a soustružnících.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to deset procent. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je v Praze, a to 4,8 procenta. Těsně za ní je Plzeňský kraj se 4,9 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá 5,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (25,5), Ústí nad Labem (24,1), Chomutov (21,4), Karviná (19,9), Jeseník (16,9), Sokolov (15,8) a Most (15,3).

Nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci okresů zůstala v Praze-východ, kde činila
3,1 procenta. Druhé je Rychnovsko (3,6 procenta) a třetí Benešovsko (3,8
procenta). Nejvyšší podíl nezaměstnaných je na Mostecku (12,3 procenta), na
Bruntálsku (11,9 procenta) a na Ústecku (11,8 procenta).

Nezaměstnanost v ČR
Zdroj: ČT24

Nezaměstnanost k 30. dubnu 2015 podle krajů:

Počet uchazečů                                             Podíl nezaměstnaných (v %)          

Praha                              42 038                         4,8      

Středočeský kraj              52 100                         5,8      

Jihočeský kraj                  23 997                         5,3      

Plzeňský kraj                   19 650                         4,9      

Karlovarský kraj               16 067                         7,5      

Ústecký kraj                    56 940                       10,0    

Liberecký kraj                  21 641                         7,1      

Královéhradecký kraj        20 506                         5,4      

Pardubický kraj                18 676                         5,3      

Vysočina                          21 527                        6,2      

Jihomoravský kraj            59 592                        7,4      

Olomoucký kraj                34 274                       7,7      

Zlínský kraj                      26 187                       6,5      

Moravskoslezský kraj        78 390                       9,1      

ČR celkem                      491 585                       6,7      

Zdroj: Úřad práce ČR

Česko je podle analytika Dufka nadále zemí s jednou z nejnižších nezaměstnaností v rámci EU. „Problémem však zůstává, že přes 40 procent nezaměstnaných se jen obtížně vrací do práce a zůstává nezaměstnanými déle než jeden rok,“ upozornil. Nižší nezaměstnaností se mohou podle Marka pochlubit jen Německo, Rakousko a Lucembursko.

A jak se odrazí nezaměstnanost v platech?

Zlepšování trhu práce se ovšem zatím podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy nepromítá v odpovídající míře do růstu reálných mezd v soukromém sektoru. „Ale v tomto ohledu lze čekat brzký obrat,“ uvedl. Z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment vyplývá, že letošní růst mezd bude obdobný jako loni, kdy se zvýšily reálně o dvě procenta.

Průměrná mzda v Česku se za celý loňský rok zvýšila o 608 korun na 25.686 korun. „Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, velice rychle je však dohání zaměstnanci v informačních a komunikačních činnostech. Mzdy zde dosahují dvojnásobku průměru ostatních odvětví,“ uvedla již dříve vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Co rozhoduje o výši mzdy?

Z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment plyne, že letošní růst mezd se bude pohybovat zhruba okolo dvou procent.  „V prvé řadě je to znalost cizích jazyků, a to bez ohledu na obor,“ hodnotí obchodní ředitel agentury Martin Ježek, jaké znalosti či zkušenosti přispějí k lepšímu finančnímu ohodnocení zaměstnance. Dobrá znalost cizích jazyků může zajistit i o 10 000 korun vyšší mzdu.

Dalším faktorem je úroveň vzdělání a oborové zaměření. Největší šanci na nadprůměrné mzdy mají vysokoškoláci s technickým vzděláním. „Technické vzdělání je obecně branou k vyšším mzdám, a to platí i pro středoškolsky vzdělané lidi či kandidáty s odborným učňovským vzděláním. Výši mzdy ovlivňuje do značné míry i lokalita, ve které člověk práci hledá. Praha a Brno v tomto ohledu tvoří pomyslný vrchol,“ dodal Ježek.

Řada oborů podle průzkumu nabízí nové příležitosti. Letos najdou absolventi množství volných pracovních pozic především v obchodu a marketingu nebo v centrech sdílených služeb, které v Česku zaznamenávají silný růst.

Zvyšují se ceny oděvů, potravin a dopravy

Spotřebitelské ceny v Česku pak podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostly o půl procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v březnu. Meziměsíční růst činil 0,3 procenta, tempo růstu bylo ovlivněno zejména zvýšením cen oděvů a obuvi, dopravy, potravin a nealkoholických nápojů.

V dubnu zdražily oděvy o 3,2 procenta a obuv o 7,4 procenta. Na meziměsíčním zdražení dopravy se podepsal růst cen pohonných hmot, který činil 1,6 procenta. Z potravin rostly ceny ovoce a zeleniny, a to o 3,2, respektive 7,9 procenta. Ceny pečiva vzrostly o 1,5 procenta, rýže o 2,5 procenta a olejů o 4,3 procenta. U většiny ostatních druhů potravin měly ceny spíše klesající tendenci.

Ilustrační foto
Zdroj: Wavebreak Media LTD/ČTK/WAVEBREAK

Ceny léčiv v dubnu stouply v porovnání s březnem o procento. Naopak zlevnily dovolené s komplexními službami, a to o 0,4 procenta. Zrychlení meziročního cenového růstu ČSÚ připsal zdražování alkoholických nápojů o 2,5 procenta. Zvedly se také ceny bytového vybavení. Ceny zboží úhrnem vzrostly meziročně o 0,5 procenta, ceny služeb o 0,7 procenta, doplnil ČSÚ.

Dubnová meziroční inflace byla mírně vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Meziroční inflace v dubnu stoupla z březnových 0,2 procenta na 0,5 procenta, ČNB očekávala přitom inflaci ve výši 0,3 procenta.

Rozdíl byl podle ČNB způsoben především mírným meziročním růstem cen potravin, zatímco ČNB očekávala jejich pokračující pokles. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v dubnu také lehce vyšší. I regulované ceny v meziročním vyjádření v dubnu vzrostly nepatrně rychleji, než ČNB očekávala. Zveřejněná data však nadále podle ředitele měnové sekce ČNB Tomáše Holuba potvrzují náhled ČNB, že předloňské rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení deflace spojené s propadem poptávky. „Prognóza ČNB očekává, že zvyšující se ekonomická aktivita a zrychlující se růst mezd budou i nadále působit směrem ke zvyšování inflace, naopak dovozní ceny ji budou letos výrazně brzdit,“ uvedl Holub.   

  • „Zdražení například postihlo alkoholické nápoje, bytové zařízení nebo lázeňské pobyty, což by mohlo svědčit o tom, že se do inflace začínají promítat známky silnějšího ekonomického růstu. Aktuální čísla o inflaci tedy nedávají ČNB důvod k posunu kurzu koruny proti euru na slabší úroveň,“ uvedl například analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.
Nakupování
Zdroj: ČT24/ISIFA/CandyBox Images

Vývoj cen zrcadlí sílící domácí poptávku

Analytici konstatují, že se do cen začínají promítat známky silnějšího ekonomického růstu. Ceny zvýšily totiž nejen položky s celkovou cenovou rozkolísaností, jako jsou potraviny nebo pohonné  hmoty, ale i položky dlouhodobější spotřeby. Inflace nicméně zůstane podle analytiků po celý letošní rok poměrně nízká, kolem současných hodnot. A až příští rok se začne pohybovat mezi jedním až dvěma procenty.

I podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové je vývoj cen znakem sílící domácí poptávky. „Celkově dnešní data o inflaci ukazují na dobrý výhled spotřebitelské poptávky. Spokojena může být rovněž centrální banka, propad cen pohonných hmot byl jen krátkodobý a do dalších cenových okruhů se nepřelil,“ uvedla.

  • Podle analytika Generali Investments CEE Radomíra Jáče je zřejmé, že ekonomice nehrozí deflace. „Proti poklesu celkové cenové hladiny začaly působit ceny komodit a již několik čtvrtletí je zřejmé, že domácí poptávka včetně spotřeby domácností v české ekonomice roste,“ uvedl.

Do konce roku zůstane inflace podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka relativně nízká. „V příštím roce se mírně zvýší a měla by se pohybovat mezi jedním až dvěma procenty,“ uvedl. Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka soudí, že inflace zůstane poblíž současných hodnot do listopadu a ČNB nebude nucena měnit závazek intervenovat na hladině 27 Kč/EUR ještě dlouhou dobu.