Pivovary se vyrovnávají s několika ranami. Pomáhá jim i loajalita zákazníků

Události: Těžce zasažené pivovary (zdroj: ČT24)

Pivovary mají potíže. Jen v tuzemsku jim prodeje za tři měsíce nouzových opatření poklesnou podle odhadů až o 1,3 milionu hektolitrů. Do zahraničí navíc nevyvezou dalších 600 tisíc hektolitrů. Největší ranou je ale uzavření restaurací, které představují až 40 procent trhu, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven.

Během prvních čtrnácti dnů nouzových opatření neprodal pivovar Hangár ani sud. Sklad měl přitom úplně plný. Zásoby tak majitel Lubor Bokštefk začal stáčet do lahví. A místo do restaurací nyní prodává přímo lidem.

„Teď už se lidé docela osmělili a začali si objednávat i menší soudky. Takže je to dobré, ale pořád ne takové, jaké to bylo předtím. Vše je také pracnější,“ přiblížil Bokštefk. Pivo si musí stočit a sám pak objednávky rozváží po blízkém okolí. Podobně teď fungují i ostatní pivovary v zemi. PET lahve se tak někde stávají nedostatkovým zbožím.

„Jejich dostupnost se v posledních dnech výrazně snížila, ale jelikož jsme na to měli nos, včas jsme si vytvořili zásobu,“ řekl spolumajitel Pivovaru Hejkal Tomáš Petr. I tady si ale v jednu chvíli vypůjčili lahve od spřáteleného podniku.

Opatření ale nedopadají jen na malé pivovary. Například na bráně Plzeňského Prazdroje visí rouška. Jeden ze symbolů toho, že i tady se vyrovnávají s důsledky pandemie.

„Když si představíte, že celková spotřeba piva v sudech je pryč, tak je to celkově o 40 procent méně, které v tuhle chvíli vyprodukujeme,“ uvedl manažer a obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Pivovar tak vaří méně, ale i tak má na skladě „vyšší desítky tisíc“ hektolitrů piva. Jestli se hospody včas neotevřou, budou ho muset biologicky zlikvidovat – jinými slovy vylít. Zatímco produkci sudového piva téměř zastavili, do plechovek a lahví stáčí víc piva než obvykle.

Podpořit nejen pivovary nyní mají iniciativy jako Zachraň pivo nebo třeba Zachraň hospodu. Díky ní si hospodští denně rozdělí asi 350 tisíc korun.