Babiš kritizuje náměstka kvůli PRIBORu, poškodil prý bankovní trh

Praha – Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) se nelíbí, že jeho náměstek za ČSSD Martin Pros jménem resortu požádal Českou národní banku, aby prověřila podezření na manipulaci s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš řekl televizi Prima, že Prosova slova poškozují pověst tuzemského bankovního trhu.

Pros o prošetření možné manipulace požádal dopisem přímo guvernéra centrální banky Miroslava Singera. ČNB obratem odpověděla, že o podezřeních nemá žádné informace. Dopisem se nicméně zabývá.

„Zatím jsem ministr financí já. Tady pan náměstek dělá nějakou politiku, a mně se to hrubě nelíbí,“ řekl televizi Prima Babiš. „Bude muset předložit nějaké důkazy, protože to poškozuje dobrou pověst našeho bankovního trhu,“ vzkázal dále náměstkovi. Prima uvedla, že Pros nechtěl Babiše obejít, podnět prý může centrální bance podat kdokoli.

ČNB v reakci Prose vyzvala, aby blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá a také je konkrétně doložil. „ČNB totiž nemá vůbec žádné informace o tom, že existují 'podezření na manipulaci s PRIBORem', a že taková podezření 'mají reálné základy',“ sdělil mluvčí banky Tomáš Zimmermann (více čtěte zde).

Od sazby PRIBOR se odvíjí úroky některých hypoték a úvěrů

PRIBOR (Prague Interbank Offered Rate) je důležitou úrokovou sazbou pro český peněžní trh. Za tuto sazbu si totiž komerční banky navzájem poskytují úvěry. Má tedy dopad na výši úroků hypotečních úvěrů, dluhopisů a dalších půjček v hodnotě stovek miliard korun.

„Spousta firemních úvěrů je přímo navázána na sazbu PRIBOR. Banka například poskytne úvěr za sazbu PRIBOR plus nějakou přirážku. Také určitá část hypoték – tzv. variabilní hypotéky – je úročena přímo od PRIBORu. Jejich sazby se tedy mění s tím, jak se mění sazba PRIBOR,“ objasnil hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Podle Prose může manipulace způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit cenu některých hypoték. „Na PRIBOR je také vázáno mnoho hypotečních smluv s variabilní úrokovou mírou, případná manipulace s PRIBORem by tak měla negativní dopady na spotřebitele a znamenala by masové bezdůvodné obohacení bank,“ uvedl ve zmíněném dopisu.

Výši sazby PRIBOR určuje Financial Markets Association of the Czech Republic (nazývaná také „Český Forex Klub“), a to na denní bázi na základě dat pocházejících z šesti komerčních bank (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank).

Vydáno pod