Práce z domu láká. Homeoffice využívá stále více Čechů

Události ČT: Homeoffice využívá stále více Čechů (zdroj: ČT24)

Přibývá Čechů pracujících z domova. Ze všech lidí v produktivním věku jde ale pořád jen asi o čtyři procenta. V žebříčku zemí EU je Česko zhruba v polovině. Suverénně vedou Nizozemci, nejvíc zaostávají Bulhaři.

Češi v tomto žebříčku stoupají. Zatímco unijní průměr stagnuje, u nás stoupl počet lidí, kteří si berou práci na doma, za posledních 10 let téměř dvojnásobně.

„Typicky IT obory, administrativní práce, právníci,“ vyjmenovává nejčastější skupiny pracovníků sloužících z domova prezident Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Mladé ženy pracující z domova
Zdroj: ČT24

„Poslední tři až čtyři roky je práce z domova trend, který nám v podstatě přikazuje trh práce. Máme jenom pár lidí, ze kterých si můžeme vybírat,“ vysvětlil trend generální ředitel společnosti Servodata Miroslav Kvapil souvislostí s nízkou nezaměstnaností.

Tato firma na vývoj informačních systémů má šest desítek zaměstnanců. V práci je zhruba polovina z nich. Zbytek dělá z domova. „Část kanceláře je relativně prázdná,“ popisuje Kvapil.

„Když jsem doma, tak jedu spíš na úkoly, raději se práci věnuju v průběhu celého dne, čili déle než těch osm hodin. Ale prokládám to pauzami, kdy se věnuju dětem, vezmu psa ven,“ popsal svou zkušenost zaměstnanec firmy Michal Feitl. Doma se podle svých slov na práci lépe soustředí.

Podíl lidí pracujících z domova v zemích EU
Zdroj: ČT24

Klíčová je podle zaměstnavatelů vzájemná důvěra. Třeba programátorka z Frýdku-Místku Karolína Zítová pracuje v ostravské firmě 13 let. První homeoffice si mohla vzít po šesti letech. Největší výhoda podle ní je hodina denně ušetřená na dojíždění.

„Pro mě je to úplně stejný den, jako kdybych jela do kanceláře. Prostě vstanu, namaluju se, dám si snídani a pak začnu fungovat,“ uvedla Zítová.

Ženy pracují z domova častěji než muži, což je podobné v celé EU. Souvisí to hlavně s péčí o rodinu.