Česká ekonomika loni zpomalila růst na 2,4 procenta. Vede si ale lépe než EU jako celek

Česká ekonomika loni zpomalila růst na 2,4 procenta (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika loni zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. V roce 2018 rostla o 2,8 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu růstu hrubého domácího produktu (HDP), který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve 4. čtvrtletí 2019 růst HDP také zpomalil, a to na 1,7 procenta ze 2,5 procenta ve třetím čtvrtletí.

Loňský růst českého hospodářství je nejslabší od roku 2016, kdy podle údajů statistiků činil také 2,4 procenta. Česká ekonomika si ale vedla lépe než Evropská unie jako celek, sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Události ČT: Česká ekonomika loni zpomalila (zdroj: ČT24)

Růst v loňském roce byl podpořen podle statistiků hlavně spotřebními výdaji domácností a zahraniční poptávkou. Mírně však rostly také investice. Dařilo se třeba obchodu, dopravě, ubytování a pohostinství nebo informačním a komunikačním činnostem.

Ačkoli se zpomalení v závěru roku očekávalo, aktuální čísla podle ekonomů zaostala za očekáváním. „Trh předpokládal růst o dvě procenta, ČNB i ministerstvo financí pak o 1,9 procenta. Růst tuzemské ekonomiky tak zpomalil na nejslabší hodnotu za poslední tři roky,“ konstatuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. 

Růst HDP tuzemské ekonomiky (v %)
Zdroj: ING Bank/ČSÚ

Vývoj za celý rok 2019, kdy ekonomika zrychlila o 2,4 procenta po 2,8 procenta v roce 2018, hodnotí Seidler vzhledem k méně příznivému vývoji v zahraničí a slabému růstu německé ekonomiky za stále relativně pozitivní. „Pro letošní rok předpokládáme zpomalení růstu HDP české ekonomiky na dvě procenta,“ dodává.

Růst české ekonomiky se podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka opírá o vysokou zaměstnanost, která v loňském roce vzrostla o 0,7 procenta. „Vyššího hrubého domácího produktu dosahujeme i díky investicím, které navyšují produktivitu práce,“ říká Křeček.

Vybrané hrozby
Zdroj: ČT24

A dodává, že ačkoliv v porovnání se zeměmi Visegrádu rostl hrubý domácí produkt v České republice pomalu, oproti zbytku Evropské unie dosáhl slušného ekonomického růstu. „Na vině je zpomalování německé ekonomiky, s kterou jsme silně provázáni. Našemu hospodářství pomáhá ale zmíněná vysoká zaměstnanost,“ uvedl.

Havlíček: Je to potvrzení stability

Zpomalování na konci roku není úplně neobvyklá věc, připomněl ministr průmyslu a obchodu a šéf resortu dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podstatné je ale podle něho to vždy vidět v kontextu celého roku.

„Růst 2,4 procenta je velmi dobrý růst, je to výrazně více, než je v EU, do jisté míry je to potvrzení stability. Faktem je, že zpracovatelský průmysl v posledních týdnech zpomalil, což bylo pravděpodobně i v důsledku zpomalování okolních trhů, protože my jsme velmi otevřenou ekonomikou, závislou na odbytu našeho zboží mimo jiné do Německa, Polska a na Slovensko, a to s tím mohlo do jisté míry zamávat. Teď si ale počkejme na výsledky prvního měsíce či dvou. Ale zatím ty prognózy růstu HDP by měly být stále mezi dvěmi až 2,5 procenta,“ uvedl.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Pokud se podíváme na čísla průmyslu v prosinci, ve většině zemí EU tam zaznamenáme poklesy, což má logicky dopad i na ten český.

„Má to dopad, ale není to jen vliv okolních zemí. Když se podíváme na strukturu HDP, tak vidíme, že je stále tažena spotřebitelskou poptávkou, tedy velmi dobrým a seriózním růstem mezd, i když je pravda, že mzdy se v nějaké fázi zase odrazí, jestli firmy budou mít dostatečný odbyt. Takže tím chci říci, že to není dáno jen exportem, ale i trhem v rámci Česka, službami, finančním sektorem, energetikou. Ale troufám si tvrdit, že Česko patří mezi nejstabilnější země a v posledních letech jsme se hodně posunuli, například Moody's nás umístilo do absolutní špičky,“ dodává Havlíček.

Odhady vývoje ekonomiky
Zdroj: ČT24

A podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče každopádně nadále platí konstatování, že o vývoji v letošním roce rozhodnou především zahraniční faktory. „Tedy situace v mezinárodním obchodě, nově koronavirus a celkově vývoj růstu světové ekonomiky a především pak hospodářská situace v eurozóně,“ nastínil.

„Jakkoliv sdílím názor, že tempo růstu ekonomiky eurozóny v průběhu letošního roku oživí, tak za rok 2020 jako celek půjde o faktor táhnoucí českou ekonomiku k celoročnímu zpomalení růstu HDP,“ konstatuje Jáč.