Antivirová firma Avast uzavře divizi Jumpshot, která je kritizovaná za prodej citlivých dat

Společnost Avast oznámila, že přestane prodávat jakákoli data o svých uživatelích. Odborné magazíny PCMag a Motherboard upozornily, že její antivirový program shromažďuje údaje o chování lidí na internetu a ta je pak možné přiřadit ke konkrétním lidem. Avast tvrdí, že marketingovým společnostem nabízel jen anonymní informace a o této možnosti nevěděl. Akcie firmy na pražské burze od pondělí ztratily přibližně 25 procent.

Avast zavře svou divizi Jumpshot, která data o uživatelích zpracovává. Antivirový gigant čelil kritice, že Jumpshotu předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je pak prodává svým klientům. Činnost Jumpshotu se Avast rozhodl ukončit s okamžitou platností.

Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem „poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní“. Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

  • Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V Česku Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

Generální ředitel Avastu Ondřej Vlček v rozhovoru pro ČT mezi jiným uvedl, že nemá žádné informace o prodeji dat o konkrétních uživatelích. Domnívá se proto, že Avast neudělal nic špatného.

Přesto se firma zákazníkům omluvila, rozhodla se celou věc přehodnotit a Jumpshot uzavřít a veškerou datovou analytiku přestat v Avastu dělat.

Rozhovor s generálním ředitelem Avastu Ondřejem Vlčkem (zdroj: ČT24)

 Jumpshot má hlavní sídlo v San Francisku a celkově na světě zaměstnává více než 200 zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny v Česku. „Všem zaměstnancům nabídneme atraktivní kompenzační balíčky a personální podporu, aby mohli rychle najít novou práci. Budeme se snažit převést zaměstnance do otevřených pozic společnosti Avast,“ řekla mluvčí Dominika Kalašová.

Firmu Jumpshot z větší části Avast vlastní, 35procentní podíl ale před časem prodal firmě Ascential. Ta ve čtvrtek uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu a zaplatí jí další výdaje.