Nissan a Renault popírají informace, že chtějí ukončit spolupráci

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan Motor popírají, že jejich alianci hrozí rozpad, informovala agentura Reuters. Zprávy o blížícím se ukončení aliance, do které patří i japonská automobilka Mitsubishi Motors, se objevily v některých médiích. Akcie firem na to zareagovaly propadem na několikaletá minima. Od konce roku 2018, kdy byl v Japonsku zadržen hlavní šéf aliance Carlos Ghosn, akcie odepsaly už asi 40 procent.

Aliance je „pevná a silná, určitě ne mrtvá,“ řekl listu L'Echo předseda správní rady Renaultu Jean-Philippe Senard. Nissan v noci na úterý vydal prohlášení, které je podle něj reakcí na „spekulativní zprávy ze zahraničních médií“ a ve kterém uvedl, že v žádném případě neuvažuje o ukončení aliance. Ta je podle Nissanu zdrojem jeho konkurenceschopnosti a firma bude i nadále usilovat o to, aby všem zúčastněným přinášela výhody.

Akcie Renaultu se v pondělí propadly nejníže za šest let kvůli obavám, že 20 let trvající aliance s Nissanem, v rámci které obě automobilky sdílejí náklady, směřuje bez Ghosna k rozpadu. Právě Ghosn ji totiž držel pohromadě.

Dlouhodobé napětí mezi partnery se zvyšuje od Ghosnova zatčení v listopadu 2018 v Tokiu a jeho obvinění z finančních pochybení. Ta ale Ghosn od začátku odmítá a tvrdí, že jeho zatčení je výsledkem komplotu některých jeho bývalých kolegů.

List Financial Times v pondělí napsal, že vedoucí pracovníci Nissanu připravují mimořádný plán kvůli rozdělení s Renaultem. Akcie Renaultu v pondělí kvůli tomu klesly téměř o tři procenta. Akcie Nissanu se v úterý v Tokiu propadly na nejnižší hodnotu za osm a půl roku.