Libanon zakázal bývalému šéfovi Nissanu Ghosnovi vycestovat

Libanonská prokuratura zakázala bývalému šéfovi japonské automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi opustit zemi. Informují o tom zahraniční média. Ghosn do Libanonu uprchl minulý týden z Japonska, kde čelí obvinění z finančních podvodů. Prokuratura si ho ve čtvrtek předvolala na základě žádosti, kterou v souvislosti s jeho případem Libanon obdržel od mezinárodní policejní organizace Interpol.

V Japonsku, kde byl v roce 2018 zadržen a později propuštěn na kauci, čelí Ghosn obvinění z několika trestných činů. Mimo jiné z toho, že nepřiznal všechny příjmy a že zneužil firemní peníze.

Ghosn tvrdí, že je nevinný a že jeho zadržení v Japonsku bylo výsledkem komplotu. Ten měl podle Ghosna za cíl odstranit jej z vedení automobilky Nissan, protože se snažil o užší integraci této japonské firmy s francouzským Renaultem. Podle svých právníků měl být Ghosn odsunut z vedení, aby svými snahami neohrozil nezávislost Nissanu, jedné z vlajkových lodí japonského průmyslu.

Interpol vydal varování červeného stupně, což je sdílení žádosti členské země Interpolu ostatním státům této organizace, aby pomohly lokalizovat a zatknout osobu hledanou kvůli podezření z trestného činu. Jednotlivé země ale nemají povinnost danou osobu zatknout, každý stát má v této věci svá pravidla.

Prokuratura ve čtvrtek kromě zákazu vycestování také rozhodla, že Ghosn musí libanonské úřady průběžně informovat o místě svého pobytu. Na středeční tiskové konferenci v Bejrútu Ghosn prohlásil, že je připraven v Libanonu zůstat dlouhodobě. Ghosn má brazilské, libanonské a francouzské občanství. Agentura Reuters připomněla, že Libanon nemá ve zvyku vydávat své občany do jiných zemí. Libanonské úřady už také zdůraznily, že Ghosn do země vstoupil s platným pasem.

Ghosn během středeční tiskové konference obvinil japonské vyšetřovatele z porušování svých práv a řekl, že nevěří, že by se mu v Japonsku dostalo spravedlivého soudu. Obvinění, která byla proti němu vznesena, označil za nepravdivá a nepodložená.

Libanonské úřady požádaly Japonsko o dokumenty k případu

Libanonské úřady ve čtvrtek podle agentury Reuters oznámily, že požádaly Japonsko o dokumenty týkající se případu Carlose Ghosna. Znovu vyslýchat ho nebudou, dokud informace od japonské strany nedostanou.

V Libanonu, zemi svých předků, Ghosn čelí rovněž otázkám kvůli své pracovní cestě do Izraele z roku 2008. Libanon a Izrael jsou technicky stále ve válečném stavu. Za svou návštěvu Izraele, během níž se setkal i s někdejším izraelským premiérem Ehudem Olmertem, už se Ghosn omluvil. Uvedl přitom, že Izrael navštívil jako francouzský občan a představitel firmy Renault, aby tam s izraelskou firmou podepsal kontrakt týkající se prodeje elektromobilů.