Benzin jde pod 34 korun za litr, výjimečně je i pod třiceti korunami

Praha – Jenom za poslední týden se ceny benzinu a nafty propadly v průměru o padesát haléřů. Podle údajů společnosti CCS se v šesti krajích tankuje i za ceny v průměru pod třicet čtyři korun za litr, vévodí jim Královéhradecký kraj. Řidiči ale mohou narazit i na čerpací stanice, které se klesající ceně ropy přizpůsobily více – za litr benzinu už dají méně než třicet korun.

Propad cen benzinu nejenom pokračuje, ale také v posledním týdnu zrychlil, benzin Natural 95 zlevnil v celorepublikovém pohledu od minulé středy o 64 haléřů na 34,27 korun za litr a nafta o 54 haléřů na 34,13 korun. Před týdnem se pod průměrnou cenu 34 korun za litr dostali pouze v Pardubickém kraji, nyní už se benzin prodává za méně než 34 korun v šesti krajích a nafta v pěti. Natural 95 koupí řidiči nejlevněji v Královéhradeckém kraji, kde v průměru stojí 33,55 koruny za litr, a naftu v Pardubickém za cenu 33,31 koruny. Nejdražším místem k tankování je nadále Praha.

Jsou ale čerpací stanice, kde šly s cenou pod třicet korun. „Je to jen klasické kopírování nákupních cen,“ řekl Jiří Ondra, spolumajitel Tank Ono, „na našich čerpacích stanicích neděláme posledních dvacet let nic jiného. Jen máme nastavenou nějakou marži, která zahrnuje i cenu dopravy a daně.“ Sice jde jenom o jednu síť čerpacích stanic, i tak je ale cena za litr pod třiceti korunami nejvýraznějším poklesem na tuzemských benzinkách za poslední roky. Za litr Naturalu 95 dají řidiči u čerpacích stanic Tank Ono o korunu méně než před týdnem a zaplatí tak 29,90 korun. Nafta je potom o něco dražší – 30,50 korun.

Nechápu, jak si lidi můžou stěžovat na ceny benzínu. Kdy naposled byl benzín levnější, než balení 6ti vajíček?

Historický milník. Natural 95 u #TankONO za 29,90.

Ceny pohonných hmot sice začaly následovat ceny ropy na burze, kde poslední měsíce sledujeme zásadní propad, pod třicet korun se však v průměru nejspíš nepodíváme. „Záleží přímo na prodejci, zda nepřikročí k nějaké marketingové akci, může jít s cenou i pod hodnotu nákupní ceny a prodávat takhle levně,“ hodnotí šéfredaktor Petrol magazínu Tomáš Mikšovský.

Vývoj cen pohonných hmot během roku 2014
Zdroj: ČT24/CCS

Analytici zachovávají optimismus a předpokládají, že zlevňování pohonných hmot bude pokračovat, řádově však o desítky haléřů, možná korunu. „Vývoj je pro české spotřebitele velmi příznivý. V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly nadále padat. Očekáváme zlevnění o více než půl koruny,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.