Česká pošta zůstane státu, přechod na akciovku končí

Praha - Česká pošta zůstane dál státním podnikem. Vláda i přes odpor pravicové opozice příští týden zastaví její přechod na akciovou společnost. Doposud proti tomu protestoval i ministr financí Andrej Babiš (ANO), po dnešním jednání s ředitelem pošty ale názor změnil. Slibuje stabilizaci a premiér i zachování současné pobočkové sítě.

Dnešní jednání bylo pro jednoho z největších zaměstnavatelů v České republice zásadní. Ředitel pošty Martin Elkán přesvědčoval ministra financí, že pošta funguje hospodárně, ale bez pomoci státu se neobejde. Šéf státní kasy ovšem přicházel na brzké ranní jednání s tím, že poště peníze nedá. Podle něj má její hospodaření mezery. Poukazoval například na to, že má jen 0,4 procenta franšízových poboček, což je nejméně v Evropě. „Nizozemsko je na 100 procentech,“ poznamenal ministr.

Jednání trvalo přes hodinu a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec oznámil, že příprava přechodu na akciovou společnost skončí. „Transformace se zastaví a stát jasně deklaruje, že pošta zůstává státním podnikem,“ řekl České televizi. „S panem ředitelem jsme si porozuměli, pochopil jsem, jaká je strategie,“ dodal Babiš.

Česká pošta zůstane dál státním podnikem (zdroj: ČT24)

Součástí dohody o zastavení transformace pošty je ale i splnění Babišových podmínek. Na jednání například přivezl zhruba 30 otázek k hospodaření pošty. „Seznam nájemních smluv s třetími osobami, seznam, kde pošta pronajímá majetky, seznam nepotřebného majetku k prodeji,“ vyjmenoval některé z nich. Elkán mu slíbil, že je vypracuje do 14 dnů.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se nyní vláda soustředí na to, jak poštu stabilizovat. Pomoci má i změna poštovního zákona. Ten by měl do podniku přivést peníze za služby, které pro stát zajišťuje, tedy hlavně za udržení poboček. Už teď to má řešit takzvaný kompenzační fond, do kterého přispívají všichni, kdo poště konkurují v doručování listovních zásilek a malých balíků. Letos pošta žádá kompenzace za loňský rok ve výši 1,7 miliardy. Pokud kompenzace od firem nezafungují, prováděl by je podle Chovance stát. V černých číslech má poštu udržet například i projekt na vznik vlastní banky, který má být připraven během několika měsíců.

Zklamaná opozice, poštu chtěla vidět na burze

Proti zachování pošty jako státního podniku se ale staví pravicová opozice. „Je to špatná zpráva. Česká pošta by mohla být například kótovaná na burze jako silný podnik, který by měl ekonomické řízení a mohl by lépe fungovat,“ domnívá se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.