Od září se mění podmínky pro zaměstnávání cizinců. Kvóta pro Ukrajince se zdvojnásobí

Od září se sníží počet projektů na zaměstnávání cizinců v českých firmách, zároveň se sjednotí podmínky pro zařazování do programu, což usnadní zaměstnávání cizinců ze zemí, jako je Srbsko či Filipíny. Postupně se také bude navyšovat kvóta pro pracovníky z Ukrajiny. Ta je teď necelých 20 tisíc, zvýší se ale na 40 tisíc. České firmy už delší dobu bojují s nedostatkem pracovních sil, podle Hospodářské komory loni státní kasa kvůli rekordnímu počtu neobsazených míst tratila nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech.

Podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého bude Česko od 1. září přijímat kvalifikovanou pracovní sílu jen ve třech programech místo dosavadních šesti. Vláda by tento krok měla projednat v pondělí.

Programy budou odstupňované podle úrovně kvalifikace uchazečů o práci. Zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu bude vyřizovat žádosti zaměstnavatelů jen o vysoce kvalifikované zaměstnance nebo vědecké pracovníky, hospodářská komora bude firmám pomáhat se všemi ostatními žádostmi o zaměstnance.

V transformovaném Programu kvalifikovaný zaměstnanec bude komora přijímat žádosti firem o pracovníky z Ukrajiny, Černé Hory, Srbska, Filipín, Indie, Kazachstánu, Moldavska a Mongolska. Pro každou zemi vláda stanoví zvláštní roční kvóty. 

  • Ukrajina - 40 000
  • Černá Hora a Srbsko - 2000
  • Filipíny - 1000
  • Moldavsko - 1000
  • Mongolsko - 1000
  • Indie - 600
  • Kazachstán - 300

Nadále však platí, že i tento program nebude firmám umožňovat zaměstnávat nekvalifikované cizince, jako jsou třeba dělníci výkopových prací, uklízečky, doplňovači zboží, doručovatelé balíků nebo pomocné síly ve stavebnictví či v kuchyni.

Zaměstnavatelům chybí až půl milionu pracovních sil

Od 1. září bude také postupně zvyšována kvóta pro příjem pracovníků z Ukrajiny až na 40 tisíc ročně. Dosud to bylo 19 600 osob. Navýšení kvót si vyžádá náklady 100 milionů korun ročně, ale podle propočtů komory se díky jejich daním a odvodům zvýší příjmy státního rozpočtu nejméně stonásobně, tedy o deset miliard korun ročně.

„Ani taková kvóta neuspokojí poptávku zaměstnavatelů po pracovnících, protože jim podle našich analýz aktuálně chybí 500 tisíc lidí. Díky pracujícím cizincům ale tolik neodmítají zakázky a udržují si i za pomoci investic do efektivnější výroby konkurenceschopnost vůči jiným zemím. Zároveň díky tomu naše ekonomika roste, zvyšuje se životní standard všech lidí v zemi a rostou mzdy sedmi až osmiprocentním tempem,“ upozornil Dlouhý.

Nově se také všechny vládou regulované režimy sjednotí i procesně. V případě „Režimu ostatní státy“, který je zaměřen na Srbsko, Mongolsko a Filipíny, poskytovala dosud Hospodářská komora zaměstnavatelům pouze doporučení, se kterým se pak museli obrátit na ministerstvo průmyslu. Nově budou mít všechny režimy sjednocené do „Programu kvalifikovaný zaměstnanec“ stejný postup jako v „Režimu Ukrajina“.

„Firmy tak vše potřebné k náboru pracovních sil ze zahraničí vyřídí na jednom místě a nebudou dokumenty zasílat na více adres, což jim usnadní práci a ušetří čas,“ vysvětlil vedoucí Oddělení služeb pro podnikatele HK Tomáš Zelený.