Křetínského EPH získá aktiva Uniperu ve Francii, smlouvy už jsou podepsané

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získá elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii. Ve čtvrtek byly podepsány všechny související smlouvy, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu nespecifikoval. Obě strany už podle něj také získaly všechna potřebná schválení od státních a regulačních orgánů.

EPH přebere od Uniperu všechna jeho aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny. Exkluzivitu na jednání s Uniperem získal Křetínského holding loni v prosinci.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů – EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Křetínský se většinovým vlastníkem EPH stal předloni, nyní drží 94 procent akcií holdingu.

„Výrobní portfolio Uniper France je vhodně diverzifikované. Posilujeme svou pozici nejen v oblasti konvenční energetiky, ale i v sektoru výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, konkrétně jde o větrné a solární zdroje. Vedle toho biomasová elektrárna v Provence přispěje k posílení naší pozice v tomto segmentu a vhodně doplňuje naše další elektrárny spalující biomasu ve Velké Británii a Itálii,“ řekl místopředseda představenstva společností EPH a EP Power Europe Jan Špringl.

V prosinci Špringl uvedl, že společnost Uniper France je v nelehké situaci, kdy dvě uhelné elektrárny, které jsou základním majetkem společnosti jak z hlediska instalovaného výkonu, tak počtu zaměstnanců, mají na základě rozhodnutí francouzské vlády omezenou časovou perspektivu.

„Vzhledem k tomu, že společnost je z velké části organizována kolem těchto aktiv, jejich uzavření bude vyžadovat koncepční reorganizaci a definici nové strategie společnosti. Jsme si zároveň vědomi sociálních aspektů případného uzavření provozu uhelných elektráren,“ řekl tehdy.

V souvislosti s plánovaným vstupem na francouzský trh uzavřel EPH už dříve partnerství se společností Total. „Vstupujeme na francouzský trh se strategickým záměrem dále rozvíjet podnikání společnosti Uniper France,“ dodal Špringl.

Fotbal i média

Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem s majetkem ve výši 59 miliard korun. Podnikatel je mimo jiné spolumajitelem fotbalového klubu AC Sparta Praha. 

Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou Křetínský spoluvlastní a řídí, je od loňska majitelem několika francouzských tiskových periodik. Jsou mezi nimi tituly jako Marianne, Elle, Télé 7 Jours, Ici Paris a France Dimanche. CMI koupil i podíl v prestižním deníku Le Monde.