Sestěhování tří státních agentur se oddaluje. Až nastane, ušetří se prý miliony

Sestěhování tří státních agentur se oddaluje (zdroj: ČT24)

Sestěhování státních agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade se oddaluje. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počítá s tím, že jasný model, jak ke propojení dojde, bude v létě. Jeho předchůdkyně Marta Nováková počítala, že stěhování by mohlo proběhnout do června. Navíc má dojít k personálnímu propojení vybraných odborů, ušetří se tím prý miliony.

Cílem společné centrály pro všechny tři organizace s přesahem do tří resortů je sestěhovat desítky úředníků pod jednu střechu ještě během letošního rohu.

„V jednom patře udělat Trade, ve druhém Invest, ve třetím Tourism s tím, že by měli společné zasedací místnosti, společné zázemí, ale hlavně měli by společně vedené účetnictví, společný marketing, personální odbor a všechny podpůrné činnosti, jako je třeba správa sítí,“ vysvětluje záměr ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO).

Hledá se objekt, důvodem je úspora

Jasný plán sestěhování chce mít resort průmyslu během léta. Vhodný objekt hledá. I přesto, že budou organizace v jedné budově, vedení by společné mít neměly.Hlavní důvod stěhování jsou peníze. Ministerstvo si slibuje úsporu v řádech desítek milionů.

„Tím, že ušetříme na fixních nákladech jednotlivých úřadů, se nepochybně ušetří nemalá částka a navíc prostory, objekty, které jsou v centrech města, se dají využít ještě lépe,“ konstatuje Havlíček s tím, že služby všech tří organizací se prolínají.

„Jde samozřejmě i o zahraniční zastoupení a já souhlasím s tím, že bychom v zahraničí skutečně měli vystupovat jako jeden tým, protože jsme velmi roztříštěni,“ míní ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO).

Váhání opozice

Stěhování bez centralizace a jednoho vedení je ale podle části opozice chyba. „Možná ušetříme provozní náklady, ale synergické efekty toho, aby to řešila jedna agentura, jeden úřad, který třeba bude mít několik sekcí, by podle mého názoru byly lepší,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Podle místopředsedy hospodářského výboru Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je potřeba ale nejprve prověřit, jestli to opravdu přinese úsporu nákladů. „Především ale to, jestli výkon agendy bude efektivnější,“ míní.

Piráti naopak ministerský záměr spíše vítají. „Agentury se v určitém smyslu prolínají, jsou všechny napojené na obchod, v tomto mi to logiku dává,“ říká místopředseda jejich poslaneckého klubu Martin Jiránek.

O propojení agentur CzechInvest a CzechTrade mluví politici už roky. Naposledy tento krok zastavil exministr průmyslu Jan Mládek. Vloni pak policie zasahovala v objektech CzechTourismu a na resortu místního rozvoje. Prověřovala smlouvy za 38 milionů. Ministryni Dostálové zabavila třeba počítač. Případ stále neuzavřela.