Češi si objednali Dluhopisy Republiky za tři miliardy korun. Stát rozjíždí další emisi

Lidé si v první emisi Dluhopisu Republiky objednali cenné papíry za 3,07 miliardy korun. Ministerstvo financí spustilo jejich prodej na počátku prosince. Splatnost je šest let a průměrný roční výnos emise bude 2,07 procenta před zdaněním. Ministerstvo nyní zahájilo upisovací období pro další emisi státních dluhopisů určených občanům.

„Zájem občanů o Dluhopis Republiky nás potěšil. Nejen, že se nám podařilo zvýšit podíl spořicích dluhopisů na státním dluhu, ale také jsme téma veřejných financí a jejich udržitelnosti otevřeli ve veřejném prostoru, což jako ministryně financí jednoznačně vítám,“ uvedla šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO).

Objem cenných papírů, který si lidé nyní objednali, je vyšší než při poslední emisi spořicích státních dluhopisů na jaře 2014. Tehdy objednávky občanů činily 1,45 miliardy korun. Zároveň však aktuální objem zaostal za zbylými emisemi spořicích dluhopisů po roce 2011, kdy s jejich vydáváním začal tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

  • Podle dřívějších informací ministerstva financí celkový objem vánoční emise spořicích dluhopisů v prosinci 2013 činil 21,3 miliardy korun. Při jarní emisi 2013 to bylo 17,5 miliardy korun. Vánoční emise 2012 činila zhruba 30 miliard korun.

Dluhopisy z nynější první emise je třeba uhradit do středy 23. ledna. „V případě, že budou všechny žádosti o úpis do tohoto data uhrazeny a dluhopisy emitovány, zvýší se podíl spořicích státních dluhopisů na celkovém státním dluhu o zhruba 60 procent. V absolutních číslech jde o nárůst z 5,2 miliardy korun na 8,3 miliardy korun,“ uvedlo ministerstvo.

V pondělí pak začal resort přijímat objednávky v rámci druhého upisovacího období. Objednávat cenné papíry bude možné do 15. března 2019. Dluhopisy budou následně vydány 1. dubna. Průměrný úrok před zdaněním stanovilo ministerstvo na 1,99 procenta. Třetí emise je pak v plánu od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. července.

První emise Dluhopisu Republiky
Zdroj: ČT24

Dluhopisy mají korunovou hodnotu, lidé mohou poptávat minimálně tisíc

Nové dluhopisy jsou vydávány v nominální hodnotě jedna koruna. Do konce roku 2012 zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, což řada firem využila k daňové optimalizaci. Dluhopis Republiky podléhá standardní 15procentní srážkové dani.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě tisíc korun a maximální hodnotě jeden milion korun. Objem emisí není předem stanoven, pouze období, kdy si je možné cenné papíry objednat.

Dluhopisy budou prodávány nepřetržitě každý den přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz. Pro zájemce, kteří nevyužili možnost nákupu dřívějších emisí a zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, je podle Schillerové k dispozici 47 vybraných poboček Československé obchodní banky. Podle ministryně se podíl dluhopisů pro občany na státním dluhu zvýšil na 0,5 procenta.