Šéf ŘSD Kočica skončil, ministr Prachař ho odvolal

Praha - Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolal generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Organizaci místo něj dočasně povede ředitel úseku výstavby Jiří Mayer. Kromě Kočici by z vedení organizace měli odejít šéf interního auditu Vladimír Měšťan a ředitel kanceláře generálního ředitele Jiří Bezrouk.

Dnes se ministr Prachař postaral na ŘSD o personální zemětřesení. Odvolal šéfa organizace Kočicu. „Podnik není v nejlepší kondici. Nechci spekulovat, že je to vina toho či onoho… Důvody odvolání Pavla Kočici vzešly z doporučení auditorského výboru. Máme zájem na tom, aby se ta organizace posunula dál,“ komentoval rozhodnutí ministr. 

Kočicu do funkce dosadil loni v říjnu bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák. Antonín Prachař už po svém nástupu do úřadu avizoval, že Kočicu vymění. Včera pak v Interview Daniely Drtinové ministr naznačil, že Kočica je dokonce připravený z ŘSD sám odejít. „Pan ředitel mně oznámil, že byl na ŘSD krátkou chvíli a že v případě, že budeme chtít provést nějaké změny a přijdeme s jinou vizí, že je připravený i rezignovat,“ řekl přímo Prachař. 

Na ŘSD teď budou následovat i další personální změny, vrátit by se třeba mohla i odvolaná ředitelka úseku kontroly kvality staveb Miloslava Pošvářová, která připravovala podklady pro soudní pře se stavební společností Eurovia kvůli zvlněné dálnici D47. Prachař se s Pošvářovou chce už brzo sejít. Zda se ale na ŘSD definitivně vrátí, nechtěl ministr zatím komentovat.    

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ředitelství Eurovia jako zhotovitel stavby nedodržela domluvený postup a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Stavební firma to odmítá s tím, že použitý materiál si objednalo samo ŘSD. Pošvářová se kvůli kauze D47 netajila svými výhradami k vedení ŘSD. Byla přesvědčená, že management v čele s ředitelem Pavlem Kočicou nehájil zájmy státu, ale naopak je poškozoval. 

Změna na postu šéfa ředitelství silnic přichází pouhý den poté, co na ŘSD začal působit personální audit, který do podřízené organizace poslal ministr Prachař. Dočasným vedením ŘSD byl pověřen Jiří Mayer, který by měl organizaci řídit jen do konce dubna. Do té doby chce auditorská komise řádně vybrat nové vedení.

Kromě Kočici z vedení organizace odchází i šéf interního auditu Vladimír Měšťan, kterého dočasně nahrazuje kontrolor z ROP Severozápad Stanislav Klika. ŘSD opustí i šéf kanceláře generálního ředitele Jiří Bezrouk. 

Prachař: S Pošvářovou se setkám, její angažmá ale nekomentuji (zdroj: ČT24)
Vydáno pod