Zeman vyzval německé firmy k dalším investicím. Česko podle něj vyniká bezpečností i nižšími platy

Události ČT: Prezident Miloš Zeman jednal v Berlíně s podnikateli (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jednal v Berlíně s nejvyššími představiteli německého průmyslu. Česko je pro ně dlouhodobě nejatraktivnější zemí střední Evropy. Loni se objem investic dostal skoro na sto miliard korun, což je o třetinu více než předloni. Nyní zástupce firem jako Deutsche Bahn, BMW nebo BASF přesvědčoval k dalším investicím.

Nejvýznamnější němečtí investoři v Česku se sešli u stolu s českým prezidentem. „V rámci naší ekonomické spolupráce nejsou žádné problémy – díkybohu. To samé nemohu říci o jiných zahraničních investicích,“ poznamenal Zeman.

Hlava státu se k existujícím desítkám tisíc pracovních míst a investovaným miliardám snaží přilákat další. Před zástupci firem argumentoval třeba tím, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a jsou v ní stále výrazně nižší platy než ve státech západní Evropy.

Pokud jde o české hospodářství, vyjádřil Zeman přesvědčení, že země potřebuje silnou měnu a také zvýšení úrokových sazeb, které by podpořilo spoření.

V celosvětovém měřítku se pak Zeman obává další velké ekonomické krize, od propuknutí té poslední letos uplynulo deset let. „Jakákoliv světová hospodářská krize je způsobena blbostí politiků a blbostí bankéřů,“ řekl Zeman zástupcům německých firem. 

„První lekce jakékoliv seriózní ekonomické učebnice je: vyhněte se protekcionismu, vyhněte se sankcím, vyhněte se clům. Je paradoxní, že řada politiků nečetla ani tuto první lekci,“ poznamenal také český prezident. Konkrétní politiky nejmenoval. Cla nyní prosazuje například americký prezident Donald Trump, který je naposledy v týdnu uvalil na čínské zboží.

Investice jdou i do pokročilých technologií

Zahraniční investice nesměřují jenom na výrobu, ale podniky se teď snaží dávat peníze i do výzkumu, digitalizace a automatizace. „V dnešní době konkurenční boj nutí firmy, aby se soustředily právě na technologie budoucnosti,“ poznamenal vedoucí komunikace Česko-německé obchodní a průmyslové komory Christian Rühmkorf.

Další krok na této cestě udělala třeba Škoda Auto, která spadá pod německý koncern Volkswagen. V týdnu otevřela největší datové centrum v Česku, které umožní například lepší virtuální simulace. Peníze do inovací plánuje v Česku třeba i BMW – za šest miliard korun se chystá na Sokolovsku postavit testovací polygon pro samořiditelné vozy. Vloni do vývojového centra elektromotorů investoval v Ostravě také třeba Siemens.

Jednání v Německu se týkalo i dolů a elektrárny v rukou EPH

Během návštěvy prezidenta v Německu nešlo jen o německé investice v tuzemsku, ale také o finance mířící opačným směrem. Během jednání v Postupimi došlo i na holding EPH a jeho hnědouhelné doly a elektrárnu v Lužici, které holding pořídil v roce 2016.

Braniborská vláda totiž balancuje mezi snižováním emisí a osudem největší průmyslové zóny regionu, se kterou souvisí osm tisíc pracovních míst. „Za prvé potřebujeme perspektivy pro lidi, abychom pak skutečně mohli přemýšlet o dalších krocích směřujících ke konci těžby uhlí,“ uvedl předseda vlády Braniborska Dietmar Woidke.

Zatím tak není jasná odpověď na to, kdy se přestane těžit, jaké elektrárny skončí jako první a kdo zaplatí za obnovu zničené krajiny. Není to ale jen věc EPH a zemské vlády. Proto má o energetice prezident Zeman v pátek jednat i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.