Hypotéky se drží kolem březnové sazby. Zájem před zpřísněním pravidel poroste, čekají analytici

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla o jednu setinu procentního bodu na dvě a půl procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky byl nejmenší od ledna 2016, podle analytiků bude ale znovu růst s tím, jak se bude blížit říjnové zavedení přísnějších pravidel pro jejich pořizování. Následně se očekává snížení zájmu o úvěry řádově o pětadvacet až třicet procent.

V červenci byl o hypoteční úvěry menší zájem, do bank si je přišlo sjednat 7060 klientů. Proti červnu tak bylo uzavřeno o zhruba dva tisíce smluv méně. Klesly i objemy hypoték. V meziměsíčním srovnání skoro o čtyři miliardy korun na 15,5 miliardy korun. Letos v červenci je o hypotéky nejmenší zájem od ledna 2016.

Úroková sazba je na stejné úrovni v podstatě od března letošního roku. „Všechny významné banky během července držely své sazby na předchozích úrovních ve snaze využít poslední měsíce před platností doporučení ČNB zpřísňujících testování bonity klientů k navýšení svého úvěrového portfolia,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

V době dovolených je menší zájem

Červencový pokles počtu úvěrů proti průměru předchozích měsíců, který je dán zejména časem dovolených, nebyl podle Rajdla ve srovnání s posledními roky tak silný. Informace o horší dostupnosti úvěrů od října, jakož i očekávání, že banky budou muset dříve či později reagovat na zvýšení základních sazeb ČNB, jsou dostatečnou motivací řešení úvěru neodkládat, dodal.

„Češi jsou v rostoucí míře přesvědčeni, že ceny nemovitostí jsou už až příliš vysoko a jejich pořízením by se mohli spálit,“ míní analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Nechtějí podle něj nakupovat za přemrštěné ceny a za nějaký čas litovat neuváženého rozhodnutí. V dalších měsících očekává další sestupný trend v zájmu o hypotéky.

Červencové snížení zájmu o hypotéky jde ruku v ruce se sníženým zájmem o nemovitosti, doplnil obchodní ředitel společnosti Bidli Roman Weiser. Je to podle něj každoroční jev spojený s vlnou letních dovolených.

Letní ochlazení trhu podle něj neznamená, že by se nabídka nemovitostí zvýšila. Ta je stále stejně slabá a ceny nemovitostí dál pozvolna rostou. Jako obvykle se dá v srpnu předpokládat nárůst. V září i s ohledem na připravovaná zpřísnění hypoték ze strany ČNB bude zájem o hypotéky i nemovitosti kulminovat, odhadl Weiser.

Mnoho klientů si ale během července teprve sazby rezervovalo, netradičně během července probíhaly kampaně, například na nízké sazby u delších fixací nebo úvěry bez poplatků, upozornil hypoteční specialista Chytrého Honzy Daniel Horňák. Srpen tak může být co do počtu úvěrů zajímavý, největší nárůst ale bude tradičně s příchodem školního roku, kdy banky startují podzimní kampaně, podotkl.

Od října nová pravidla

Objem prodaných hypoték poprvé meziročně vzrostl, což potvrzuje předpoklady, že si lidé pospíší s pořízením hypotéky před tím, než začnou platit nová pravidla ČNB, dodal vedoucí týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Od října, kdy začnou platit nová pravidla, očekává snížení zájmu o hypoteční úvěry řádově o 25 až 30 procent.

ČNB v červnu uvedla, že od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

Vydáno pod