ČT: Pekárny United Bakeries vzdaly spor s Agrofertem. Musí mu vrátit sto milionů i s úroky

Pekárenská skupina United Bakeries stáhla od Nejvyššího soudu své dovolání v případu nedokončené fúze s koncernem Agrofert. Informaci České televizi potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Pekárny tak definitivně vzdaly boj o stomilionovou zálohu na chystané spojení s Agrofertem, kterou mu nyní musí vrátit i s úroky. Loni v dubnu o tom pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze.

„Dovolací řízení bylo zastaveno, protože žalovaná strana vzala dovolání zpět,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Protože navíc společnost dovolání stáhla, nemůže se na Nejvyšší soud ve sporu znovu obrátit.

United Bakeries se k důvodům upuštění od dovolání vyjadřovat nechce. „My ani nejsme přímo účastníky řízení. Takže se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí společnosti Jaroslav Pomp. Podle něj se jich záležitost téměř netýká, protože se Agrofert nesoudí přímo s nimi, ale s European United Bakeries se sídlem v Lucembursku. Ta je jejich mateřskou společností.

Agrofert po pekárnách požadoval zpět stomilionovou zálohu, kterou zaplatil v souvislosti s plánovanou fúzí své pekárenské společnosti Penam s firmou United Bakeries. K uzavření obchodu ale nakonec nedošlo. Transakci sice schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, v roce 2012 ji ale odmítl schválit slovenský antimonopolní úřad.

Pekárny později Agrofertu odmítly zálohu vrátit. Fúzi totiž podle nich zmařil právě Agrofert a způsobil jim stamilionové škody. Zálohu si tak započítaly na jejich úhradu. Agrofert naopak tvrdil, že jednání ztroskotala vinou druhé strany.

Soudy se přiklonily na stranu Agrofertu

I soudy rozhodly, že si United Bakeries nechaly zálohu neoprávněně. O vrácení rozhodl nejprve Městský soud v Praze v květnu 2016, verdikt loni v dubnu potvrdil i Vrchní soud v Praze. Soudce vrchního soudu Zdeněk Kovařík tehdy uvedl, že nelze doložit, že by Agrofert smlouvu porušil a měl by proto platit smluvní pokutu.

Proto soud nařídil United Bakeries vrátit Agrofertu stomilionovou zálohu a k tomu doplatit úroky 36 milionů korun společně s deseti miliony korun na náklady soudního řízení.

United Bakeries, která prodává pečivo pod značkami Delta, Cerea či Fr. Odkolek, je přední pekárenská skupina ve střední Evropě a zároveň konkurent Agrofertu na trhu s pečivem. Společnost vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

Agrofert Holding vlastnil do února 2017 premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nyní je koncern ve vlastnictví svěřeneckého fondu.