Trumpova vláda se odvolává proti obří mediální fúzi AT&T a Time Warner

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se odvolává proti soudnímu verdiktu, který posvětil převzetí mediální společnosti Time Warner telekomunikační firmou AT&T. Podle ministerstva poškodí jedna z největších fúzí v telekomunikační a mediální branži hospodářskou soutěž. Obchod v hodnotě 85 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), který AT&T označila za nutnost v boji s rostoucí konkurencí, hlasitě kritizoval prezident Donald Trump.

Ministerstvo se odvolalo proti červnovému rozhodnutí soudu, který spojení odsouhlasil přes dřívější námitky úřadu. Soudce tehdy nepřistoupil na argumenty, že fúze poškodí konkurenční prostředí, omezí možnost výběru pro diváky a povede ke zvýšení cen za on-line sledování filmů či televizních pořadů. Na čem nyní staví své odvolání, to úřad neuvedl.

Americká vláda se jakékoli spojení dvou firem, které nejsou přímými konkurenty, pokouší zablokovat po několika desítkách let. Očekává se přitom, že fúze vyvolá vlnu dalších podobných nákupů v mediálním sektoru.

obrázek
Zdroj: ČT24

AT&T dokončila převzetí Time Warner v polovině června, tři dny po rozhodnutí soudu. Fúze je významným milníkem v rychle postupující integraci odvětví médií, komunikace a internetu. Přední americký telekomunikační operátor získal kontrolu nad kabelovou televizí HBO, zpravodajským kanálem CNN, filmovými studii Warner Bros, která stojí za filmovými hity jako seriál Hra o trůny či příběhy Harryho Pottera nebo Batmana, a nad dalšími mediálními aktivy.

Podle agentury Thomson Reuters šlo o čtvrtou největší fúzi v dějinách telekomunikačního, mediálního a zábavního sektoru. Mezi veškerými uzavřenými obchody v historii je to dvanáctý největší.

Time Warner měl před fúzí tržní hodnotu kolem 70 miliard dolarů, tržní hodnota AT&T dosahovala zhruba 232 miliard dolarů. AT&T, která má odhadem 180 milionů klientů, expanduje v médiích; loni například koupila provozovatele satelitního televizního vysílání DirecTV za 48,5 miliardy dolarů.