Ropa WTI podražila přes 70 dolarů za barel. Ceny tlačí vzhůru obavy ze sankcí vůči Íránu

Ropa WTI podražila přes 70 dolarů za barel (zdroj: ČT24)

Cena americké lehké ropy WTI poprvé od listopadu 2014 překonala hranici 70 dolarů za barel. Nahoru ji tlačí napětí kolem amerických sankcí vůči Íránu a pokles těžby ve Venezuele. Cena ropy WTI vykazuje rostoucí tendence podobně jako severomořská ropa Brent.

Ráno kolem 5:30 vykazovala cena WTI nárůst o zhruba procento na 70,44 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent si ve stejnou dobu připisovala 1,1 procenta na 75,69 dolaru za barel. Přes sedmdesát dolarů se ropa WTI držela i během dne, rovněž ropa Brent se udržela nad hranicí 75 dolarů.

Na trhu je podle portfolio manažera z Amundi Asset Management Petra Zajíce dlouhodobý tlak na posilování cen ropy, který má v sobě spíš politický rozměr.

Vývoj ceny ropy WTI
Zdroj: CNBC

Investoři se obávají, že dodávky ropy na trh by mohlo snížit znovuzavedení amerických sankcí vůči Íránu. Americký prezident Donald Trump by měl ohledně obnovení sankcí rozhodnout do 12. května. „Čím blíže termín je, tím je cena senzitivnější na jakákoli politická prohlášení,“ míní Zajíc. Podle něj se nedá vyloučit ten scénář, že před očekávanou zprávou cena poroste a poté, co se spekulace potvrdí, dojde ke korekci.

  • Vývoz ropy z Íránu v dubnu dosáhl 2,6 milionu barelů denně. To je nejvyšší úroveň od dohody z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa rozvoje íránského jaderného programu.

Analytici také varují před dalším poklesem těžby ropy ve Venezuele, která se již delší dobu potýká s hospodářskou krizí. Podle Zajíce je ale Venezuela jenom jedním ze střípků v mozaice. „Venezuelská produkce není zásadní, pokles je v řádu tři sta tisíc barelů denně,“ přiblížil.

Každopádně se podle Zajíce nedá čekat, že by jeden typ ropy (ať už WTI, nebo Brent) posiloval a druhý oslaboval. „Můžeme se bavit o tom, jestli rozdíl v cenách, který se obvykle pohybuje kolem osmi procent, se zvětší nebo zmenší. To potom závisí na tom, jestli je větší výpadek produkce ve Venezuele, která produkuje lehkou ropu, nebo v Íránu, který je spíš napojen na trh s ropou Brent,“ přiblížil.

Víc zaplatí řidiči

Ceny rostou i na českých čerpacích stanicích, paliva zdražují již několik týdnů v řadě. Minulý týden se už ceny vyšplhaly na úroveň z loňského března – benzin Natural 95 byl v průměru za 31,34 koruny za litr, litr nafty byl za 30,38 koruny.

„Kromě toho, že rostou ceny ropy, tak v posledních dnech a týdnech došlo k oslabení koruny proti dolaru. V minulých měsících byl růst cen ropy často kompenzován posílením koruny, tak v současné době to neplatí, trend je opačný. Pravděpodobnost růstu cen na českých čerpacích stanicích je vysoká,“ zhodnotil Zajíc.

Vydáno pod