Armádu i policii obuje slavičínský Prabos. Dodá desítky tisíc párů bot za 700 milionů

Firma Prabos ze Slavičína na Zlínsku dodá policii ve dvou letech boty za 100 milionů korun. Půjde o 40 000 párů, upřesnil předseda představenstva společnosti Jaroslav Palát. Stejná firma také obuje české vojáky, těm dodá několik typů polních bot dokonce za 600 milionů korun.

Policie si u firmy objednala nízké a vysoké boty s klimamembránou. „Požadavky policie předpokládají vysokou kvalitu zpracování a použitých materiálů, mimo jiné použití hydrofobní kůže,“ uvedl předseda představenstva společnosti Jaroslav Palát. Firma v minulosti dodávala boty například litevské armádě nebo německému Bundeswehru.

Pro armádu Prabos vyrobí obuv lehkou i zimní, do pouště nebo obuv pro výkonné letce. „Velmi si vážíme toho, že se nám zakázku podařilo získat. Doufáme, že se díky našim botám budou čeští vojáci i policisté cítit komfortně. Naše obuv je testována při těch nejpřísnějších podmínkách,“ dodal Palát. Armádě bude Prabos dodávat boty v letech 2018 až 2021.

Firmě loni stoupl zisk o 80 procent a v květnu vstoupí na burzu

Zakázky pro armádu a policii pro Prabos znamenají, že bude v příštích letech pokračovat v úspěšném tažení. V loňském roce firmě stoupl čistý zisk meziročně  o 80 procent na 42,5 milionu korun. Tržby vzrostly o 0,5 procenta na 330 milionů korun.

Na letošek Prabos plánuje tržby 349 milionů korun. Čistý zisk by se měl pohybovat kolem 39 milionů korun. Krátkodobý pokles ziskovosti bude souviset s financováním expanze firmy. Od té si vedení slibuje růst tržeb, které by mohly v roce 2020 dosáhnout 413 milionů Kč.

Firma 15. května vstupuje na trh START pražské burzy, kde chce investory zaujmout především svojí dividendovou politikou. Dlouhodobě společnost plánuje vyplácet dividendu až 60 procent čistého zisku.

Prabos je výrobce obuvi s tradicí sahající do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po první světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n. p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n. p. Svit Gottwaldov. V roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti Svit Zlín.