Ani 150 tisíc na ruku nezabírá. Policie stále shání stovky lidí, náborový příspěvek příliš netáhne

Ani náborový příspěvek ve výši až 150 tisíc korun nevyřešil nedostatek policistů. Vyplývá to z policejních statistik, které ukazují, že v krajích chybí téměř stejný počet policistů jako na začátku roku. Momentálně má policie necelých 1500 volných míst, nejhorší situace je v Praze a Středočeském kraji. Lidé chybějí především pořádkové, dopravní a cizinecké policii.

Až stopadesátitisícový příspěvek nabízí policie novým zaměstnancům od počátku roku. Její řady ale přesto zůstávají prořídlé. Zatímco k počátku ledna chybělo podle tabulek 1400 policistů, k 1. dubnu se jich nedostávalo 1450. V osmi ze čtrnácti krajů policistů nejenže nepřibylo, ale ubylo.

Praze chybí 600 policistů, Středočeskému kraji 300

Nejhorší je situace v Praze, kde hledají přes 608 policistů. Náborový příspěvek 150 tisíc nepomohl, naopak od začátku roku 38 lidí odešlo. „Toto opatření zatím slíbená očekávání v podobě zvýšeného zájmu o práci u pražské policie nepřineslo. Pražská policie má oproti jiným krajům na trhu práce mnohem těžší pozici. Průměrné platy v Praze i ve Středočeském kraji jsou vyšší než ve zbytku republiky a zároveň nezaměstnanost je zde na té nejnižší hranici,“ poukázala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Upozornila, že lidé, kteří by mohli do policejních řad zamířit, raději volí práci jednak u různých firem, ale také v městské policii nebo armádě. „Poslední dvě zmíněné složky nabízejí uchazečům kromě vyšších nástupních platů i další finanční benefity,“ vysvětlila Zoulová. 

Vedle Prahy se musí vyrovnat s velkým nedostatkem sil policie ve Středočeském kraji, které chybí 330 policistů, od ledna přibyli pouze tři. I ve středních Čechách přitom lákají nové lidi na nejvyšší možnou částku, tedy 150 tisíc korun. Třetí nejhorší podstav panuje v Karlovarském kraji, kde policie nabízí nováčkům 110 tisíc korun. V ostatních krajích pak úspěšný uchazeč o policejní odznak dostane do začátku 75 tisíc.

V Karlovarském kraji ovšem příspěvek zafungoval. Od počátku roku přibylo 29 policistů. Podle krajského policejního mluvčího Michala Žáčka je to jednak důsledek zavedení náborového příspěvku, ale také „zásluhou nárůstu platů, ke kterému došlo opakovaně v průběhu roku 2017“. Upozornil, že za první čtyři měsíce roku již nastoupilo k policii v Karlovarském kraji více lidí než za celý rok 2017. „V roce 2017 odešlo od Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje 80 policistů a přijato jich bylo pouze 22,“ vyčíslil. Stále však chybí 115 policistů.

Provizorní záchrana: posily z jiných krajů a přesčasy

Praha problém řeší výpomocí odjinud i tím, že zaměstnanci musí sloužit přesčasy. „Pražská policie i přes současnou neutěšenou personální situaci veškeré úkoly vyplývající ze zákona zvládá, a to i díky výpomoci policistů z jiných útvarů. Mimořádná opatření zajišťují policisté i v rámci přesčasů,“ doplnila mluvčí Zoulová.

Podle policejního prezidia nicméně zájem o příspěvek je. „Statisticky zájem uchazečů neevidujeme, nicméně ze zkušeností a informací, které nám poskytují pravidelně naši pracovníci z náborových pracovišť, můžeme sdělit, že náborový příspěvek, který je platný od Nového roku, je velkým lákadlem,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Více lidí by policie po celé republice potřebovala hlavně na základních útvarech. „Nezměnilo se nic na tom, že nám nejvíce policistů schází na základních službách – pořádková, dopravní, cizinecká - ale také u ochranné služby,“ sdělila Ivana Nguyenová.

Příspěvky pro nováčky nabízí například i Vězeňská služba ČR, u které náborový příspěvěk také nové lidi nenalákal. V lednu hledala 429 lidí a v březnu jí chyběl téměř stejný počet.

Podmínky získání náborového příspěvku jsou jasně dané. Zájemce musí projít šestiměsíční zkušební dobou a poté u policie vydržet nejméně šest let. Pokud odejde dřív, než určuje zákon, musí vrátit odpovídající část peněz.