Daňová svoboda letos přijde o týden dříve než loni. Česko je lepší než průměr OECD

Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 22. května, loni to bylo 29. května. Češi tak budou na stát letos pracovat 142 dní, což je nejméně od roku 2000. Uvedl to Liberální institut, který ukazatel sleduje právě od této doby. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho příjem připadá státu.

Zásluhu na dřívějším datu má zejména hospodářský růst a podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka také situace v Poslanecké sněmovně.

„Důvody však nelze hledat v tom, že by politici zpytovali svoje svědomí a omezili svoji chuť utrácet. Posun dne daňové svobody k začátku roku je kromě jiného způsoben patovou situací ve sněmovně, kdy neexistuje důvod uplácet koaliční partnery financováním jejich oblíbených vládních programů,“ uvedl Pánek.  

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 23. června. Daňoví poplatníci tak budou podle výpočtů Deloitte v letošním roce pracovat na odvod daní 174 dní, o jeden den více než loni.