Vracení kradených věcí: Vlastník bude moci zaklepat na dveře 3 roky

Praha - Kdo nevědomky koupí kradenou věc, nemusí ji vracet původnímu majiteli. Právě to slibovaly titulky s odkazem na nový občanský zákoník. Ten sice zákazníka a jeho práva chrání víc než současné paragrafy, zároveň ale právě u odcizených předmětů hájí i původní majitele, a to po tři roky. Další problém pak přichází v podobě reklamací a s nimi spojenou dvouletou zárukou.

Třeba manželům Ježovým před pár lety zbyly po zánovním mikrobusu za skoro půl milionu korun pouze dětské autosedačky a sada zimních pneumatik. „Vezl jsem děti autem do školky a volali mi ze Zlína z kriminální policie, že mám auto odvézt na parkoviště do Holešova, kde mi bude oficiálně zabaveno,“ vyprávěl v říjnu 2010 Ladislav Jež. Ukázalo se totiž, že mikrobus je kradený - a rodina o něj najednou přišla.

Právě příběh Ježových by se odvíjel stejně i po Novém roce. Auto totiž měli zhruba rok, což je málo. „Pokud věc byla ukradena nebo ztracena a skutečný vlastník vám zaťuká na dveře do tří let, tak mu ji prostě musíte vydat,“ konstatoval hlavní autor nového občanského zákoníku Karel Eliáš. Jiné to bude, když původní majitel do tří let nezaklepe. Kdyby měli Ježovi svůj mikrobus déle než po tuto dobu, už by jim ho nikdo zabavit nemohl - stali by se jeho právoplatnými majiteli.

Události: Vracení kradených věcí a reklamace nově (zdroj: ČT24)

Reklamace: Budou problémy s výkladem zákona?

Další spory vyvolává budoucnost reklamací. Podle některých výkladů nový občanský zákoník ruší dvouletou zákonnou záruku a nechává vše na domluvě prodejce a zákazníka. „Určitě se objeví problémy ve výkladu – najdou se obchodníci, kteří budou tvrdit, že nic takového jako záruka není,“ myslí si právní poradce časopisu dTest Miloš Borovička.

Ministerstva průmyslu a spravedlnosti ale takový výklad odmítají. Slovo záruka se podle nich jen vztáhne víc k vlastní nabídce prodejce, který ji bude moci dát třeba sedmiletou. „Situace se nezmění v neprospěch spotřebitelů. Zákonná odpovědnost za vady trvá i nadále dva roky,“ tvrdí náměstek ministerstva spravedlnosti František Korbel. Dál ale platí, že nemá smysl k reklamaci nosit používáním obnošený kabát nebo špatným zacházením rozbitý telefon.

Nový občanský zákoník má nabýt účinnosti 1. ledna 2014. Kodex o víc než třech tisících paragrafech nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy.