E.ON zprovoznil velké bateriové úložiště, bude kompenzovat odchylky

Energetici v Mydlovarech spustili největší baterii v Česku (zdroj: ČT24)

Velkokapacitní systém pro ukládání energie uvedla v pondělí v Mydlovarech na Českobudějovicku do zkušebního provozu energetická společnost E.ON. Bateriové úložiště má kapacitu až 1,75 megawatthodiny (MWh) a firma uvádí, že jde momentálně o nejvyšší kapacitu v republice. Sloužit by mohla nejen jako záložní zdroj, ale i pro vyrovnání špiček v rozvodné síti.

Kapacita by dokázala pokrýt denní spotřebu elektrické energie stovky rodinných domů. E.ON ji ale využije k tomu, aby kompenzoval odchylky v dodávkách elektrické energie. Informovala o tom mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková. 

Úložiště bude fungovat hlavně jako záložní zdroj pro průmyslové závody a domácnosti. Energie bude k dispozici téměř okamžitě. „Jedná se tam o náběh v řádech desítek milisekund, čili rozhodně pod jednou vteřinou,“ přiblížil generální ředitel E.ON CZ Martin Záklasník. „Dá se použít pro blackouty, pro záchranné složky,“ doplnil projektový manažer dodavatele Siemens Martin Panáč.

Když bude provoz úspěšný, může se kapacita úložiště rozšířit až na deset MWh. Jde o investici za 24 milionů korun. Baterie je v areálu teplárny.

Cílem projektu E.ON je vyzkoušet si v praxi další technické možnosti – rychlost reakce, kapacitu a vliv na síť. „Naše poznatky by mohly významně přispět v diskusi o legislativních změnách týkajících se baterií. Současná legislativa totiž s podobnými zařízeními nepočítá,“ řekl Záklasník.

Bateriový systém pro ukládání energie chystá i ČEZ, letos ho začne stavět v Tušimicích na Chomutovsku, spustit ho chce na přelomu let 2018 a 2019.

„Instalovaný výkon bude čtyři megawatty a použitelný výkon, což je v podstatě kapacita tři megawatty,“ řekl Ota Schnepp z ČEZu. Loni v listopadu otevřela bateriové úložiště s kapacitou 1,2 MWh firma Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku, stálo přes 20 milionů korun.

Bateriové úložiště společnosti E.ON v Mydlovarech (vnější pohled)
Zdroj: Pancer Václav/ČTK