Největší stěhování nafty v české historii končí. Poslední vlak přijede z Německa ve čtvrtek

Ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu vyjede ve čtvrtek poslední vlak s českou naftou. Uvedl to předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Česko mělo v Bavorsku naftu v hodnotě přes miliardu korun, po vyhlášení insolvence firmy Viktoriagruppe se k ní ale nemohlo skoro dva roky dostat.

„Mohu potvrdit, že poslední vlak s naftou vyjede z Německa tento čtvrtek. Skončí tím největší logistická operace v historii Správy státních hmotných rezerv. Zatímco jiné podobné úřady v zahraničí cvičí přesun pohonných hmot papírově, my jsme si vyzkoušeli přesun desítek milionů litrů nafty v reálných podmínkách,“ řekl Švagr.

Loni v červenci podepsala správa s novým majitelem skladu, firmou Krailling Oils Development (KOD), a insolvenčním správcem smlouvu, na jejímž základě Česko získala naftu zpět. 

V létě se převoz zkomplikoval

Transport nafty začal loni v říjnu. Dopravu paliva do České republiky zajišťuje státní distributor paliv Čepro, smluvním dopravcem je ČD Cargo. Letos v létě se vydání nafty zkomplikovalo, německá strana blokovala zbývajících deset procent paliva. V září však došlo k dohodě, a tak může ve čtvrtek dorazit šedesátý, a tedy poslední vlak.

Všechnu původně uloženou naftu si ovšem Česko z Německa přece jenom neodveze. Z měření, které provedli v prosinci roku 2014 němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva oproti evidenčnímu stavu. Kolik přesně nafty chybí, bude podle správy možné říci až po odjezdu posledního vlaku.

Česko mohlo část zásob nafty uskladnit v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004. Dodatek v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát tímto způsobem ušetří desítky milionů korun. Švagr poté několikrát uvedl, že předchozí vedení správy neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala. Insolvenční správce Viktoriagruppe české vlastnictví nafty nikdy neuznal.