Nafta zablokovaná ve skladech Viktoriagruppe se vrátí do Česka

Nafta zablokovaná ve skladech Viktoriagruppe se vrátí do Česka (zdroj: ČT24)

Česko se dohodlo na vrácení zásob nafty ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu. Převoz by neměl stát více než šedesát milionů korun. Do Česka by se měla nafta vrátit do půl roku. Převoz zajistí státní distributor paliv Čepro. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra půjde o dosud největší logistickou operaci správy.

„Několikrát jsem měl pocit, že odjedeme bez výsledku,“ popsal vyjednávání Švagr. „Pokud bude smlouva naplněna, návratu nafty nic nebrání,“ dodal s tím, že také v Česku bude nafta součástí nouzových zásob a že její stav je uspokojivý. „Máme extrémní zájem případ vyřešit co nejdříve,“ dodal Švagr. Právě kvůli kvalitě nafty, která s časem klesá.

Po mnohahodinovém jednání v Mnichově se na převozu nafty dohodli zástupci české Státní správy hmotných rezerv (SSHR), insolvenční správce firmy a nový majitel skladu. Areál se zhruba osmdesáti miliony litrů nafty v hodnotě přibližně 1,2 miliardy korun získá německá firma Krailing Oils Development, která je majetkově propojená s firmou Fau z Přerova.

Švagr: Pokud bude smlouva naplněna, návratu nafty nic nebrání (zdroj: ČT24)

„Dohoda byla podepsána. Zajišťuje nám, že nový majitel skladu by měl být schopen rychle, do dvou měsíců, opravit vlečku a my bychom mohli začít naftu odvážet,“ uvedl mluvčí SSHR Jakub Linka. Naftu je totiž nutné převézt po zatím neopravených kolejích. Opravu před časem slíbila firma Strabag. „My jsme si od německé strany vyžádali podklady k této koleji, realizace se úplně odhadnout nedá,“ řekl v březnu vedoucí provozní jednotky mechanizace firmy Strabag Rail Emil Filip.

Podle informací České televize by Česko mohlo naftu získat do půl roku. „Nejsou samozřejmě ještě odstraněny všechny překážky, je třeba ještě opravit železniční vlečku, aby bylo možné naftu odvážet, a pak bude potřeba zásoby vyskladnit,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který zároveň dodal, že situace je poučením do budoucna, aby významné státní rezervy byly skladovány výhradně v tuzemsku.

S insolvenčním správcem se Česko přelo o vlastnictví zhruba osmdesáti milionů litrů nafty, které si do skladu v Kraillingu v minulosti uložila SSHR, od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Předseda SSHR Pavel Švagr však v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala. Převoz nafty by podle Švagra měl stát méně než šedesát milionů korun, převoz zajistí státní distributor paliv Čepro.

Záběry areálu, kde je uskladněna česká nafta (zdroj: ČT24)

Podle webových stránek společnosti se daňový sklad firmy Fau nachází v areálu přerovské chemičky Precheza ze skupiny Agrofert Holding ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Volba kupujícího je záležitostí insolvenčního správce. My jsme do toho nevstupovali a nevstupujeme, protože nám to nepřísluší,“ řekl Švagr. 

Po opravě kolejí by měla být nafta dopravena do Česka. V Praze bude mít příběh další pokračování. Policie totiž vyšetřuje okolnosti, za kterých byla nafta v Německu uskladněna, stejně jako to, že se část paliva během uskladnění ztratila.