Vláda pošle na opravu silnic dvě miliardy

Praha - Kabinet Petra Nečase už schválil dvoumiliardovou pomoc na opravu povodněmi poničené dopravní infrastruktury. Původně se za tuto částku měly opravit škody na silnicích po zimě. Celkem vláda vyčlení přes pět miliard korun, podle premiéra je to jen začátek. Na odstraňování škod taky dál nechává k dispozici dva tisíce vojáků. Pomoc ze zahraničí ale zatím Česko přijímat nebude. Kabinet zároveň povolal vojáky Hradní stráže.

Dosud bylo na opravu komunikací kvůli záplavám vyčleněno 1,3 miliardy korun z rezervy Státního fondu dopravní infrastruktury. V současnosti je kvůli záplavám, popadaným stromům a sesuvům bahna do komunikací mimo provoz 93 silnic většinou nižších tříd a asi sedm regionálních železničních tratí. Výše škod ale dosud na silnicích ani na železnicích není vyčíslená.

Vodou poškozené místní komunikace opraví stát

Aby pak nevznikl při opravách silnic zmatek, dostane ministerstvo dopravy na starost i místní komunikace. Dosud se totiž o ně musely starat samy obce. „Nebude tak nutné řešit, zda postižené jsou státní nebo místní komunikace. Starostové alespoň budou vědět, na koho se obrátit,“ prohlásil ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

„My v tuto chvíli nemůžeme říct, kolik nás povodně stály a jaké byly škody. Povodně bohužel stále ještě trvají,“ řekl Nečas k tomu, že pomoc ze zahraničí teď není aktuální. V budoucnu je však možné, že využije třeba nabídku techniky. 

Vláda souhlasila také s tím, že všechny složky integrovaného záchranného systému budou moci čerpat pohonné hmoty ze státních hmotných rezerv. Zapůjčován bude i materiál a a zařízení jako například náhradní konstrukce na mosty.

Úřad vlády
Zdroj: Jindřich Mynařík/ČTK

Část letošní úrody je pryč

A škody budou počítat také zemědělci. „Pod vodou bylo nebo se může nacházet až 80 tisíc hektarů zemědělské půdy,“ míní prezident Agrární komory Jan Veleba. To by odpovídalo téměř dvěma procentům zemědělských pozemků v Česku. Podle nedokončeného monitoringu komory voda zaplavila minimálně 35 000 hektarů půdy. Z nejvíce postižených oblastí, jako jsou Litoměřicko či Děčínsko, však zatím nemají agrárníci hlášení. Škody by přesto měly být nižší než při povodni v roce 2002.

Zatímco porosty obilí a řepky byly podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka již vzrostlé a jsou většinou pravděpodobně v pořádku, u jiných plodin je situace horší: „Kukuřice jsou většinou spláchnuté, neposekané louky začínají podehnívat.“ Podle Veleby budou vážně poškozeny také osevy máku. Pod vodou zůstává například celkem zhruba 250 hektarů chmelnic na Rakovnicku a Lounsku.

Vláda povolala Hradní stráž

Vláda dnes současně povolala šest desítek příslušníků Hradní stráže na pomoc při povodních. V pondělí tuto jednotku na pomoc vyčlenil prezident Miloš Zeman, nyní jeho rozhodnutí kontrasignoval premiér.

Kroky Hradu však byly podle Nečase v rozporu se zákonem. Vláda nakonec „chybný krok“ prezidentské kanceláře napravila. K rozhodnutí o nasazení Hradní stráže, která je vyčleněna z armády, je totiž potřeba spolupodpis předsedy vlády. 

Navíc rozpočet policie bude letos vyšší o 33 milionů korun. Vláda totiž souhlasila s žádostí ministra vnitra Jana Kubice o navýšení. Důvodem jsou vyšší výdaje sboru v souvislosti s amnestií, kterou na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus.