Česko se asi vyhne postihu za pravidla pro pracovníky z EU, míní Chvojkův úřad

Česko se pravděpodobně vyhne případným peněžitým postihům od Evropské unie za to, že nestihlo včas splnit povinnost ohledně zamezení možné diskriminace pracovníků z unijních zemí kvůli státní příslušnosti. Vyplynulo to z aktuálního vyjádření úřadu ministra pro legislativu a lidská práva Jana Chvojky (ČSSD). Evropská komise navrhla denní penále ve výši zhruba 900 tisíc korun.

Evropská komise ve středu oznámila, že se na Českou republiku rozhodla podat žalobu k unijnímu soudu s tím, že navrhuje denní postih zhruba 900 tisíc korun, dokud Česko plně nepřevezme pravidla do tuzemského práva.

Začlenění evropských pravidel o volném pohybu pracovníků obsahuje vládní novela antidiskriminačního zákona, kterou v září schválila sněmovna a příští středu ji projednají senátoři. Senátní výbory doporučily v úterý plénu předlohu schválit. Potom ji dostane k podpisu prezident, účinná má být od příštího roku.

Je možné pravidla zavést dřív, než fakticky dojde na žalobu

Evropská komise se podle informací Chvojkova úřadu pouze rozhodla žalobu podat. „To nám dává možnost bez průtahů notifikační proces dokončit dříve, než ke skutečnému podání žaloby dojde. Zbývá tedy jen novelu příští týden schválit plénem Senátu a předat k podpisu prezidentovi. Poté budou z naší strany připraveny notifikační tabulky, které zašleme Evropské komisi,“ sdělil Chvojkův mluvčí Michal Kačírek.

Novela dá pravomoc úřadu veřejné ochránkyně práv kontroly, zda zahraniční pracovníci z unijních zemí nejsou v Česku diskriminováni. Úřad jim bude také poskytovat poradenství. Evropská směrnice má zaručit těmto pracovníkům i jejich rodinným příslušníkům právo na rovný přístup k zaměstnání a k sociálním a daňovým výhodám.

Sněmovna dostala novelu k projednání už předloni v prosinci ještě za Chvojkova předchůdce Jiřího Dienstbiera (ČSSD), původně měla být účinná od loňského května. Souviselo to s tím, že členské státy měly začlenit směrnici přijatou v roce 2014 do 21. května následujícího roku. Poslanci ji ale začali projednávat až letos v dubnu, přičemž účinnost posunuli na první den příštího roku.

Kabinet v důvodové zprávě uvedl, že přístup k pracovním místům bývá omezován požadavkem na určitou státní příslušnost. Zaměstnavatelé také například neuznávají předchozí odborné zkušenosti zahraničních pracovníků nebo kvalifikace získané v jiném členském státě, případně dávají nepřiměřené požadavky na znalost českého jazyka.

Evropská komise chce kvůli směrnici zažalovat také Lucembursko, kterému navrhuje denní penále asi 170 tisíc korun. Lucembursko zatím přejalo pravidla směrnice jen částečně.

Vydáno pod