Čím podpořit export? Kvalitní diplomacií a podporou výzkumu, shodli se politici v debatě

Podpora vědy a výzkumu je podle části politiků, kteří se zúčastnili předvolební debaty České televize na téma Průmysl a obchod, klíčem ke zlepšení konkurenceschopnosti českého exportu. Další kladou důraz na ekonomickou diplomacii a snížení byrokratických překážek pro menší firmy.

O posílení exportu prostřednictvím větší podpory vědy a výzkumu hovořili v předvolební debatě reprezentanti vládních KDU-ČSL a ČSSD, ale i opoziční TOP 09 či mimosněmovních Pirátů. Neshodli se však na tom, jak stát k problematice přistupoval dosud.

Lídr KDU-ČSL v Pardubickém kraji Marek Výborný je přesvědčen o tom, že pod dohledem jeho stranického šéfa Pavla Bělobrádka se začala situace zlepšovat. „Nastartoval dialog mezi zástupci průmyslu a vědy. Udělal první kroky a je třeba v tom pokračovat,“ poznamenal. Lídr vysočinské kandidátky TOP 09 Josef Mladý však považuje výsledek Bělobrádkova působení ve funkci vicepremiéra pro vědu a výzkum za tristní. „Jedna z věcí, které současná vláda nezvládla, jsou investice do vědy a výzkumu,“ míní.

Lídři stran diskutovali o průmyslu a obchodu (zdroj: ČT24)

Pražský lídr ČSSD Petr Dolínek je však přesvědčen, že nynější vláda dokázala sehnat peníze na vědu a výzkum, připomněl, že do budoucna by jich mělo každoročně ještě přibývat. Dolínek zároveň upozornil, že má Česko „v těchto dvou letech rekordní export“.

Podpora vědy a výzkumu by podle něj měly napomoci především tomu, aby se z Česka v budoucnu méně vyvážely součásti a více hotové výrobky. „Když to přirovnám ke dřevu, nejhorší je vyvézt pokácený strom. Lepší je vyvézt hotový nábytek,“ řekl.

Export jako téma pro velvyslance

Plzeňský krajský kandidát Pirátů Lukáš Bartoň si myslí, že by podpora vědy a výzkumu měla napomoci vyšší konkurenceschopnosti českého exportu. „Zatím většina výrobků, které jdou na export, je konkurenceschopná díky své ceně, díky tomu, že byly vyrobeny v zemi s nízkou pracovní silou,“ míní. Zároveň by se podle něj měli čeští výrobci více orientovat i na trhy mimo Evropskou unii, „což nám moc nejde“.

Kandidát ANO v Moravskoslezském kraji Pavel Juříček považuje za významný nástroj na podporu exportu ekonomickou diplomacii. Ocenil dosavadní snahy prezidenta Miloše Zemana a některých ministrů, na které by chtěl navázat. Posílit svoji pozici by podle něj měla česká ekonomická diplomacie zejména ve čtyřech zemích.

„V růstových zemích jsou potenciální příležitosti. Čínu už máme. Určitě je prorůstová Indonésie. Určitě Indie, i když tam je hodně byrokratických překážek a hodně korupce, když to řeknu otevřeně. Nicméně indická vláda s tím pracuje. Vzhledem k tomu, že Brazílie překonala své problémy, tak Brazílie. A Spojené státy,“ shrnul.

Čínský prezident Si Ťin-pching se zdraví s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem
Zdroj: Vít Šimánek/Reuters

Podpora ekonomické diplomacie je významným tématem i pro kandidáta ODS v Jihočeském kraji Jana Bauera. Ten by však nekladl důraz na kvantitu, nýbrž na kvalitu. „Strašně moc závisí na konkrétním velvyslanci v konkrétní zemi. (…) Moc to nerozšiřujme, snažme se, abychom tam měli kvalitní lidi,“ doporučil.

Lídr KSČM v Pardubickém kraji Václav Snopek je přesvědčen, že řada nástrojů pro export spolehlivě funguje. „Stát má svoji exportní banku, pojišťovnu,“ poukázal. Český export by podle něj měl směřovat do rozvíjejících se ekonomik, kde jsme „ještě neztratili dobré jméno, a měli bychom navázat na tradiční obory, které měly kdysi v cizině zvuk“.

Zmínil se také o větší podpoře malých a středních firem a nebyl sám. Milan Šťovíček, který do voleb vede kandidátku STAN v Ústeckém kraji, považuje za omezující – nejen pro exportéry – byrokratickou zátěž. „Stát by měl především vytvářet podmínky pro podnikání, aby byly malé české firmy konkurenceschopné. (…) Stát je teď obtěžuje neustálým papírováním,“ podotkl. Byrokracii podle něj považují podnikatelé dokonce za větší břímě než daně. S tím ostatně souhlasil i Josef Mladý.

Lithium jako exportní téma: Vyvážet i surové, nebo jen výrobky?

Lubomír Volný, který vede kandidátku SPD v Moravskoslezském kraji, potom zmínil jako první opatření pro podporu exportu „zrušení nesmyslných sankcí vůči Rusku“. Za zásadní pak považuje zamezení vývozu surového lithia. Odkázal na Dolínkovo přirovnání ke dřevu a vývozu pokáceného stromu nebo nábytku a zmínil se o zákonu, který by umožnil lithium „vyvážet jen ve formě konečného produktu“.

Připojil se k němu i Václav Snopek. „Myšlenka, abychom využili lithium ve prospěch občanů, je naprosto správná. Vzpomeňte si na minulost, kdy se vyvážel uran,“ připomněl komunistický poslanec 40. a 50. léta.

Zatímco komunisté, SPD, ale například i ANO a ODS odmítají zavedení eura, pro jihomoravského lídra Zelených Michala Berga jde o možný nástroj k posílení exportu. „Růst exportu byl podpořen i tím, že byla stabilní měna. Co jiného je podpora stabilní měny než přijetí eura?“ poznamenal.

Do předvolebních debat jsou představitelé politických stran a hnutí zváni na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi vypracují agentury Median a Kantar TNS CZ. Klíčem k účasti hostů v předvolebních debatách je jejich pořadí v rámci výzkumu celostátního volebního potenciálu.